Våbenhvile i Gaza brudt, Biden og Putin mødes, og kinesisk topvirolog svarer igen

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Kinesisk virolog bryder tavsheden, Israel retter nye luftangreb mod Gaza, og Putin og Biden mødes i Genève.
Kinesisk virolog bryder tavsheden, Israel retter nye luftangreb mod Gaza, og Putin og Biden mødes i Genève. . Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix, Pool/Reuters/Ritzau Scanpix, Mahmud Hams/AFP/Ritzau Scanpix & Johannes Eisele/Ritzau Scanpix.

Natten til onsdag har Israel rettet nye luftangreb mod Hamas i Gaza by og i den sydlige by Khan Younis.

En våbenhvile mellem de stridende parter trådte ellers i kraft den 21. maj efter 11 dages krigshandlinger, hvor 260 palæstinensere og 13 israelere blev dræbt. Nattens angreb er de første af sin slags siden våbenhvilen. Det skriver nyhedsmediet Reuters. Det sker som svar på ballonbomber, som militante palæstinensere ifølge israelerne har sendt ind over grænsen til det sydlige Israel.

Gravides krigstraumer nedarves 

Forskere fra Danmark, Australien og Kosovo står bag en undersøgelse, der viser, at børn født af kvinder med posttraumatisk stress under graviditeten har forøget stresshormon i blodet. Det kan man læse i Kristeligt Dagblad

Studiet omfatter 120 børn mellem 6 og 17 år, der er født af 117 mødre i Kosovo. Tusindvis af kvinder blev udsat for seksuel vold og tortur under borgerkrigen i 1990’erne i det tidligere Jugoslavien. Og overgrebene havde altså ikke kun konsekvenser for de gravide.

Forskerne håber, at studiet kan bane vejen for større undersøgelser af, hvordan traumer under graviditeten kan påvirke barnet.    

Biden og Putin mødes i Genève

En storslået villa i Genève danner senere i dag rammen om Joe Biden og Vladimir Putins første møde, siden Biden tiltrådte som præsident i januar. Begge har de forud for mødet luftet tanker og forhåbninger om et mere stabilt og forudsigeligt forhold mellem USA og Rusland. Men samtidig er de to stormagter i strid om mange ting - herunder russiske cyberangreb, valgindblanding og brug af kemiske våben. Og ikke mindst spørgsmålet om Ukraine. Biden viser vilje til at forpligte sig på Ukraines side, mens Ruslands dybe selvforståelse er, at USA og Vesten intet har at gøre i Ukraine. Det skriver udenrigskommentator Jens Worning.

Fund af Delta-variant i Danmark

Mandag aften meddelte premierminister Boris Johnson, at England udskyder sin genåbning på grund af den særligt smitsomme Delta-variant af coronavirus, også kendt som den indiske variant. Og nu er der også fundet smitte med samme variant herhjemme, nærmere bestemt i Hillerød og i Aarhus.

800 elever på Grønnevang Skole i Hillerød er blevet hjemsendt efter fundene, og myndighederne holder særligt øje med smitten i områderne.

”Det er en variant, vi er bekymret for, og som vi rigtig gerne vil holde nede, så længe vi kan,” siger Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør i Statens Serum Institut.

Smitten med coronavirus er dog fortsat nedadgående her i landet, og antallet af smittetilfælde var i går det laveste i ni måneder. 

Unge rammes af senfølger

Videre til endnu en coronarelateret nyhed. I lang tid har vi hørt, at de unge skulle passe på de ældre. Men nu kan det faktisk vise sig, at situationen er vendt om, skriver Kristeligt Dagblad.

Selvom langt de fleste i risikogruppen er vaccineret, skal vi stadig passe på den gruppe, der ikke er vaccineret. Sådan lyder det fra flere corona-senfølgeklinikker, som oplever kø. I den kommende tid forventer de at få flere yngre patienter med symptomer som udmattelse, hukommelsesproblemer og vejrtrækningsbesvær efter smitte med coronavirus.

Kinesisk topvirolog afviser beskyldninger om laboratorielæk

Vi fortsætter lidt endnu med coronahistorierne. Epidemiens arnested har været udgangspunkt for megen diskussion. Og den kinesiske topvirolog Shi Zhengli svarer nu igen på teorien om et muligt viruslæk fra sit laboratorium i Wuhan. Idéen om et virusudslip var ellers blevet kaldt for en konspirationsteori, men sidste måned krævede 18 forskere en grundigere undersøgelse af muligheden i tidsskriftet Science.

”Hvordan i alverden skal jeg komme med beviser på noget, når der ingen beviser er,” lyder det fra Zhengli til New York Times.

Ikonisk marked holder åbent for sidste gang

”Det er trist. Det er meget trist.”

Kræmmer Villi Christensen reagerer på, at det ikoniske Låsby Marked (tidligere Det Blå Marked) skal lukke efter 31 år. Det skriver TV 2 ØSTJYLLAND.

I markedets storhedstid i starten af 1990’erne var der to haller i Låsby, og markedet kunne ramme 10.000 besøgende i weekenderne. Dermed var kræmmermarkedet en turistattraktion på størrelse med Himmelbjerget og Djurs Sommerland. Men tiderne ændrer sig, og en epoke slutter den 27. juni, hvor hallen slår portene op sidste gang.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op her.