Vælg det rette fradrag ved sommerhusudleje

Du skal betale skat af dine lejeindtægter fra sommerhuset, men der er både fordele og ulemper ved de forskellige fradrag og indberetningsmetoder.

Sommerhusets lejeindtægt er altid skattepligtigt - uanset om du udlejer gennem bureau eller privat. Hvis lejeindtægten ikke indberettes til Skattestyrelsen, er det skattesvig, som kan straffes med bøde og fængsel. (Arkivfoto)
Sommerhusets lejeindtægt er altid skattepligtigt - uanset om du udlejer gennem bureau eller privat. Hvis lejeindtægten ikke indberettes til Skattestyrelsen, er det skattesvig, som kan straffes med bøde og fængsel. (Arkivfoto) . Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix.

Der er rift om de danske sommerhuse, men inden du springer ud som udlejer, skal du sætte dig ind i skattereglerne.

Du kan nemlig få fradrag for udlejningen - men hvilket fradrag du er berettiget til, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et bureau.

- Nye udlejere skal vælge mellem to indberetningsmetoder. Hvilken der er bedst, afhænger af lejeindtægter og udgifter til huset, siger Per Ørtoft Jensen, der er skatteekspert og partner i revisionsvirksomheden PwC.

Den ene mulighed er et bundfradrag. Her er de første 11.500 kroner af lejeindtægten skattefri, hvis du udlejer privat, mens det skattefri beløb er 41.800 kroner, hvis du udlejer gennem bureau.

Herudover gælder der et standardfradrag på 40 procent af lejeindtægten.

- Det betyder, at man skal betale skat af 60 procent af de lejeindtægter, som ligger over beløbsgrænsen. Så man skal regne på, om udgifterne til bureauet kan betale sig i forhold til det større fradrag, siger Per Ørtoft Jensen.

Det faste bundfradrag er oplagt for nye udlejere, mener Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius.

- Det er både den mest udbredte og mest simple metode, fordi der er færrest faktorer, man selv skal holde styr på, siger han.

Den anden mulighed er et regnskabsmæssigt fradrag. Her afhænger dit fradrag af dine lejeindtægter fratrukket dine udgifter til huset.

- Så man er nødt til at regne på sine egne individuelle tal for at vide, om det kan betale sig eller ej, siger Per Ørtoft Jensen.

Det regnskabsmæssige fradrag kræver, at du fører regnskab over indtægter og udgifter. Derfor skal du gemme kvitteringer for udgifter til el, vand, varme, annoncering og vedligehold.

- Dette fradrag er typisk attraktivt, hvis man har et sommerhus med store udgifter til driften, som ikke fuldt ud afspejles i en højere lejeindtægt, forklarer Per Ørtoft Jensen.

En anden gulerod er, at det regnskabsmæssige fradrag tager højde for ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

Du skal ikke betale ejendomsværdiskat i de uger, hvor huset er udlejet. Og du kan også trække ejendomsskat fra for de uger, du lejer ud, oplyser Skattestyrelsen.

- Det vil igen primært være en fordel, hvis man betaler en høj ejendomsskat eller ejendomsværdiskat, siger Per Ørtoft Jensen.

Ulempen er, at dine mange timers papirarbejde risikerer ikke at modsvare gevinsten.

Og som ny udlejer kan det være svært at forudse, hvad huset henholdsvis vil koste og indbringe i løbet af en sæson, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

/ritzau fokus/