Den moderne forfatter skal ikke kun være god til at skrive bøger

Talelyst, imødekommenhed og et stort smil til fotografen. Det er noget af det, det kræver at være forfatter i dag. Det viser ikke mindst denne weekends Bogforum, hvor boginteresserede danskere kan komme tæt på deres yndlingsforfattere gennem interviews og debatter

Ved Bogforum i Bella Center i København er det nok snarere forfatterne bag bøgerne end bøgerne i sig selv, der er det store trækplaster. I dag vil vi nemlig ikke bare læse bøger. Vi vil møde mennesket bag bogen.
Ved Bogforum i Bella Center i København er det nok snarere forfatterne bag bøgerne end bøgerne i sig selv, der er det store trækplaster. I dag vil vi nemlig ikke bare læse bøger. Vi vil møde mennesket bag bogen. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Bogforum er over os. Ellere måske rettere sagt: Forfatterforum er over os. For selvom den store bogmesse, der holdes i Bella Center i København fra i dag til og med søndag, har ordet bog i sin titel, er det nok snarere forfatterne bag bøgerne end bøgerne i sig selv, der er det store trækplaster. I dag vil vi nemlig ikke bare læse bøger. Vi vil møde mennesket bag.

”Der er i høj grad fokus på forfattere i dag, og det er noget, der er kommet for at blive. Det afspejler sig i de mange begivenheder som Bogforum, litteraturfestivaler, oplæsninger, mød en forfatter-arrangementer, der finder sted i hele landet, og som der er mere af end nogensinde før. Men det afspejler sig også i selve litteraturen, hvor vi i dag ser mange bøger, hvor forfatterne bruger sig selv og deres eget navn,” siger Stefan Kjerkegaard, der er litteraturforsker og lektor ved Aarhus Universitet.

Ifølge ham er forlagene i dag også meget interesserede i, at forfatterne er synlige.

”I sidste ende giver det bøgerne mere omtale, hvis forfatterne er på Bogforum, holder foredrag og er aktive på Facebook, Twitter eller Instagram,” siger Stefan Kjerkegaard, der mener, at det i dag derfor en stor fordel, hvis man som forfatter er god til at tale om sit eget forfatterskab.

En af de forfattere, der er på scenen til dette års Bogforum, er Leonora Christina Skov, som i øjeblikket også rejser landet rundt og holder foredrag om sin roman ”Den, der lever stille”, der tager udgangspunkt i hendes eget liv. Hun mener, at det at være forfatter kræver, at man er villig til at give meget mere, end der står i bogen.

”Man skal, i hvert fald i en periode, være villig til at give hele sit liv til sine læsere.”

Siden december sidste år har hendes arbejdsuge derfor også ligget på mellem 80 og 90 timer hver eneste uge, fortæller hun.

”Mit liv er fuldstændig planlagt ned i detaljer fra klokken 9 om morgenen til klokken 12 om aftenen, og mandag til torsdag er jeg væk hjemmefra, fordi jeg holder foredrag alle mulige steder i landet. At være forfatter på den måde, jeg er forfatter lige nu, kræver, at man fysisk og psykisk kan holde til så ekstremt et arbejdspres, og det tror jeg ikke, at ret mange kan. Helt konkret kræver det at være forfatter også, at man kan finde ud af at blive interviewet, tale i hele sætninger, blive fotograferet, skabe sig en genkendelig persona, at man kan forhandle sine kontrakter ordentligt, kan strukturere en bog- og signeringsturné, stå på en scene og er god til at huske, hvem de enkelte læsere er,” siger Leonora Christina Skov, der også er meget aktiv på det sociale medie Instagram, hvor hun har over 26.000 følgere.

Også Anne-Marie Mai, der er litteraturprofessor ved Syddansk Universitet, oplever, at der i dag fra læsernes side er stor interesse for at møde forfatterne, og at den litterære kultur på den måde er under forandring.

”Vi lever i en begivenhedskultur, hvor vi gerne vil tage del i det, der foregår lige nu og her, og når man møder op til Bogforum, et oplæsningsarrangement eller en festival, gør man det i høj grad, fordi det er lige nu og her, man kan møde forfatteren,” siger hun.

Selvom mange forfattere i dag tager del i den kultur, gælder det ikke alle, siger hun.

”Man kan ikke kræve af forfattere, at de skal være på den ene eller anden eller måde. Det må stadig være op til dem, og hvad de kan og vil med deres bøger, og der er stadig nogle, der ikke gør meget andet end at sørge for at få skrevet deres bøger,” siger Anne-Marie Mai.