Valget gav minimal fremgang for Kristendemokraterne

På trods af en beskeden fremgang ved kommunalvalget, er der stadig langt til Folketinget for Kristendemokraterne, vurderer politisk redaktør

"Kristendemokraterne har nogle højborge i Vestjylland, hvor de har kunnet markere sig lokalt og nogle steder gå frem. Men i forhold til ambitionen om at komme i Folketinget igen, er der ikke noget ved dette valg, der tyder på, at det ligger inden for nærmeste fremtid," siger politisk redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen. Arkivfoto fra Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Kristendemokraterne er gået fra to til tre mandater. -
"Kristendemokraterne har nogle højborge i Vestjylland, hvor de har kunnet markere sig lokalt og nogle steder gå frem. Men i forhold til ambitionen om at komme i Folketinget igen, er der ikke noget ved dette valg, der tyder på, at det ligger inden for nærmeste fremtid," siger politisk redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen. Arkivfoto fra Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Kristendemokraterne er gået fra to til tre mandater. -. Foto: Bo Amstrup/ Denmark.

Det lykkes for Kristendemokraterne at vinde en beskeden fremgang ved gårsdagens kommunalvalg. Det er særligt i de kommuner, hvor Kristendemokraterne i forvejen stod stærkt, at den lille fremgang kan mærkes.

Ifølge Bent Hansen, der er organisatorisk næstformand hos Kristendemokraterne, ser det ud til, at partiet kommer ind i de fire kommuner, hvor det i forvejen har siddet med mandater. Det drejer sig om Bornholm, Ringkøbing-Skjern, Herning og Hedensteds Kommune.

Der, hvor partiet særligt er gået frem, er i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor det får tre mandater i stedet for to, forklarer han.

Ifølge tal fra KMD er Kristendemokraterne gået 2,6 procent point frem I Ringkøbing-Skjern Kommune, og 0,7 procent point frem i Hedensted kommune.

På Bornholm er det mere eller mindre status quo for Kristendemokraterne, og i Herning Kommune er partiet gået 1,7 procentpoint tilbage. Særlig slemt ser det ud i Lemvig Kommune, hvor tilbagegangen er 2,5 procentpoint.

Bent Hansens umiddelbare reaktion er, at resultatet svarer nogenlunde til partiets forventninger. Han hæfter sig ved at Kristendemokraterne på landsplan ser ud til at være gået en smule frem, og tilføjer:

Man kan godt sige, at tilbagegangen er stoppet.

Det kan man ifølge Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen naturligvis godt sige, for så vidt man ikke har sat forventningerne særlig højt. Han mener dog ikke, at valgresultaterne giver speciel anledning til begejstring hos Kristendemokraterne.

Tallene viser, at Kristendemokraterne har nogle højborge i Vestjylland, hvor de har kunnet markere sig lokalt og nogle steder gå frem. Men i forhold til ambitionen om at komme i Folketinget igen, er der ikke noget ved dette valg, der tyder på, at det ligger inden for nærmeste fremtid. Partiet er simpelthen for langt fra spærregrænsen."

Henrik Hoffmann-Hansen peger på nye politikere og nye talenter som vejen frem mod partiets fjerne mål om at komme i Folketinget igen.

Hvis man skal sige noget positivt om valgresultaterne for Kristendemokraterne, så er det lykkes for partiet at cementere basen i Vestjylland. Det giver mulighed for at kunne rekruttere nye politiker og ny talenter, som måske senere kan gøre sig gældende også på landsplan, siger han og tilføjer:

Kristendemokraterne har altid stået svagt ved kommunalvalg, blandt andet fordi der er mange steder, hvor de ikke stiller op. Det er helt uden for sandsynlighed, at det ville få en mand i kommunalbestyrelsen de steder, hvor det står svagt, hvilket det gør på hele Sjælland og Fyn.