Valgets topscorer er realpolitiker

Tilstedeværelse og dialog. Det er opskriften på succes ifølge den genvalgte borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Stenbak Hansen, der satte danmarksrekord med 42 procent af alle afgivne stemmer i kommunen

Birgit Stenbak Hansens far var socialdemokratisk byrådsmedlem i Sæby gennem 36 år, og hun lærte fra barnsben om social indignation og om, hvordan hun selv kunne være med til at gøre en forskel. –
Birgit Stenbak Hansens far var socialdemokratisk byrådsmedlem i Sæby gennem 36 år, og hun lærte fra barnsben om social indignation og om, hvordan hun selv kunne være med til at gøre en forskel. – . Foto: Preben Nielsen.

Da borgerne i Frederikshavn Kommune i tirsdags gik i stemmeboksen, valgte 42 procent at sætte deres kryds i den lille boks ved siden af borgmesteren Birgit Stenbak Hansens navn. Med 14.843 personlige stemmer blev hun derved genvalgt til posten. Og dermed satte hun danmarksrekord som den kommunalpolitiker, der historisk har fået den største andel personlige stemmer nogensinde.

Opskriften på de mange stemmer er dog i sig selv enkel, lyder det fra den genvalgte borgmester.

Det handler om tilstedeværelse og dialog.

”Jeg er et kendt ansigt i gågaden, på fornavne med alle kommunens handicappede og skal for eksempel også med til julefest hos kommunens dagtilbud for handicappede. Jeg har i det hele taget prioriteret det repræsentative ekstremt højt og mødt op med buketter til alt fra 100-års fødselsdage til virksomhedsbesøg. Det gælder om altid at tage dialogen. Også når det går dårligt,” siger Birgit Stenbak Hansen.

En dag var der en gruppe skolelærere, der havde nedlagt arbejdet i kommunen, og Birgit Stenbak Hansen besluttede sig derfor for at besøge dem i deres kaffestue.

”I stedet for at køre hele situationen op politisk, endte vi med at snakke problemerne igennem over en kop kaffe. Vælgerne kan godt lide, at de kan komme til mig, lige meget om det går godt eller dårligt.”

Birgit Stenbak Hansen ser det høje stemmetal som en anerkendelse af sin indsats de seneste fire år.

”Det forpligter jo voldsomt. Jeg er jo så meget nordjyde, at jeg siger, at der kommer en hverdag om lidt. Nogle gange kan jeg da godt lige få en trykken for brystet. Men nu har jeg været borgmester i fire år og ved, at jeg sagtens kan klare opgaven. Min største udfordring bliver at holde kursen. Det var også mit valgslogan,” siger hun.

Og selvom man kan spørge om det med at holde kursen nu også kan betegnes som en egentlig vision, er Birgit Stenbak Hansen slet ikke i tvivl.

”Det mener jeg helt klart, at det er. Vi skal leve, som vi har råd til. Frederikshavn er jo faktisk Danmarks tredjefattigste kommune. Jeg er derfor ikke en borgmester, der har delt gaver ud eller bygget et nyt operahuset, men jeg har arbejdet mellem 60-80 timer om ugen i perioder og knoklet for at få byrådet til at arbejde sammen på tværs.”

Selvom Birgit Stenbak Hansen godt kan sin socialdemokratiske partibog og ved, hvor hun hører til, betegner hun sig selv i højere grad som realpolitiker.

”I kommunalpolitik handler det om det nære. Og det nære plejes ikke ved, at vi kravler op i hver vores ideologisk træ. Når De Konservative spørger, om vi ikke skulle til at lave en ordning til pasning af børn i eget hjem, ville en betonsocialdemokrat jo straks stejle og argumentere med kommunale daginstitutioner og dagplejeordninger. Men sådan en ordning har jeg intet imod.”

Men køber de socialdemokratiske vælgere så ikke katten i sækken med en stemme på dig?

”Nej, de kender godt min dagsorden. Jeg skjuler ikke noget, men deltager tværtimod i alle de diskussioner, jeg kan komme i nærheden af. Jeg er ikke gået til valg på vores partipolitik, men på at blive borgmester. Hvis man skal være parti- politisk i fuldt flor, skal man søge om at komme i Folketinget i stedet,” siger Birgit Stenbak Hansen.