Vanvidsbilist får næsten fire års fængsel for trafikdrab. Men det sidste punktum er endnu ikke sat

Den 24-årige vanvidsbilist, der sidste sommer påkørte og dræbte 19-årige Emilie Hansen, er blevet idømt tre år og ni måneders fængsel. Et “slag i ansigtet“, at han anker sagen, lyder det fra de pårørende

I dag, fredag den 28. januar 2022, faldt der dom i sagen om den 19-årige Emilie Hansen, der sidste år blev dræbt af en 24-årig vanvidsbilist.
I dag, fredag den 28. januar 2022, faldt der dom i sagen om den 19-årige Emilie Hansen, der sidste år blev dræbt af en 24-årig vanvidsbilist. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

For fjerde gang på halvanden måned var Emilie Hansens familie og venner mødt op i Københavns Byret for forhåbentligt at få sat endeligt punktum i den sag, hvor tre unge mænd og en ung kvinde sidder på anklagebænken for at køre den 19-årige kvinde ihjel i juni sidste år. Det skete i krydset mellem Englandsvej og Sundholmsvej på Amager i København, hvor Emilie Hansen blev ramt af en sølvgrå Audi, da hun var på vej hjem fra en sankthansfest på cykel.

En 24-årig mand, der i forvejen har et langt synderegister, blev onsdag kendt skyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Hans kørsel kunne betegnes som “særlig hensynsløs”, da han både havde kørt for stærkt og over for rødt lys. To jævnaldrende mænd og en 18-årige pige er – ligesom føreren af bilen – blevet kendt skyldige i at flygte fra gerningsstedet. Og i dag faldt dommen i Københavns Byrets sal 60.

Staffen til den 24-årige fører af bilen lød på tre år og ni måneders ubetinget fængsel. Det var nøjagtigt den straf, som anklagemyndigheden havde krævet med henvisning til den lovpakke, der trådte i kraft tidligere på året, og som skærpede straffen for vanvidskørsel med 150 procent.  

De to jævnaldrende mænd på henholdsvis 24 og 25 år, der også sad i bilen, som ramte Emilie Hansen, blev begge idømt 60 dages fængsel. Dommen til den 25-årige mand var ubetinget, mens den 24-årige mand slap med en betinget dom, fordi han ikke er belastet af en kriminel fortid. Den 18-årige kvinder får først sin straf, når der forelægger en mentalundersøgelse.

De to mandlige passagerer accepterede deres dom, mens den næsten fire år lange fængselsstraf blev anket af bilens fører. Han erkender ikke, at der var tale om særlig hensynsløs kørsel. Til gengæld skal han – trods ønsket om det modsatte – fortsat sidde varetægtsfængslet for syvende måned i træk, hvilket fik Emilie Hansens pårørende på tilhørerrækkerne til at drage et lettelsens suk. 

For hver gang retssagen trækker ud, føler Channie Rasmussen, der er mor til Emilie Hansen, at hun får vendt vrangen ud på sig selv. Og det oplever hun også nu, hvor den hovedtiltalte har anket sagen. 

“Det er hårdt, det er rigtig hårdt. Jeg sover ikke godt om natten og er ikke rigtig kommet i gang med en hverdag igen. Det har ikke kun knækket mig, men også venner og ikke mindst familien. Det har splittet en hel familie ad, fordi vi alle sammen er uforstående og savner hende forfærdeligt meget,” siger Channie Rasmussen, der kalder straffen på tre år og ni måneder for “meget lav”, da ingen straf er hård nok, når man tager et andet menneskes liv.

Emilie Hansens far, Jess Hansen, mener også, at straffen er for lav, men han er alligevel 100 procent tilfreds med dommen, siger han.

“Jeg har snakket med anklageren, og der er ingen tvivl om, at han har fået en af de højeste straffe, man kan få for den her forbrydelse. At han så anker den, det er et slag i ansigtet. Rent mentalt er det hårdt. Det bider i sjælen, at man ikke kan sætte det sidste punktum.”

Kristeligt Dagblad har været til stede i byretten ved alle fire retsmøder, hvor avisens udsendte har hæftet sig ved den ene tiltalte, som synligt har angret sine handlinger i modsætning til de tre andre tiltalte. Den oplevelse deler Emilie Hansens far, som også har haft lejlighed til at tale med den unge mand: 

“Han har det skidt. Han er virkelig mærket af det her, og han er den eneste af alle af de tiltalte, som rent faktisk har et job, og han har en uddannelse og er ved at tage en til. Han har bare været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og det skal han så leve med resten af livet. Det må han finde ud af. Vi har nogle andre ting, vi skal lære at leve med.”