Prøv avisen

Var det giftmord?

Kong Frederik den Syvende højt til hest i form af H.W. Bis-sens rytterstatue på Christiansborg Slotsplads. – Foto: .

Kong Frederik den Syvende, der fylder 200 år på mandag, døde efter at have duftet til en rose og indtaget en mikstur mod forkølelse

Frederik den Syvende fylder 200 år den 6. oktober. Kongen gav os Grundloven den 15. juni 1849.

Med sin underskrift på dokumentet forsynet med segl af rødt lak sikrede han alle os borgere retten til at tale og skrive frit. Men det er der tilsyneladende ingen, der bemærker i 2008. 200-års-dagen bliver ikke markeret. Ingen blomster eller jubelkor på Christiansborg.

På Slotspladsen står Frederik den Syvende dog fortsat i ensom majestæt, foreviget i H.W. Bissens gigantiske rytterstatue med kongen højt til hest med front mod Højbro Plads og den livlige by. Statuen blev skænket af taknemmelige borgere og rejst i 1874, 11 år efter kongens død. Hans valgsprog var: Folkets kærlighed min styrke.

I efteråret 1863 blev en ung pige fra Haderslev ansat som kammerpige hos grevinde Danner. Første dag på jobbet var på Glücksborg Slot på sydsiden af Flensborg Fjord. Den dag blev den unge pige fra Haderslev vidne til en hændelse, som hun beholdt for sig selv. Mange år senere antydede kammerpigen dog i et fødselsdagsinterview, at grevinden, født Louise Rasmussen, var forsøgt myrdet med en giftig rose. Hendes Nåde, sådan blev hun tituleret, fordi hun var gift med Kong Frederik den Syvende til venstre hånd. Derfor havde hun ikke rang af andet og slet ikke af dronning. Hun var dog en ganske robust dame og overlevede. Det gjorde kongen til gengæld ikke.

Den 15. november 1863 døde kongen i tårnværelset på Glücksborg. Han blev 55 år og havde traditionen tro været i den del af landet for at fejre fødselsdag. Samtidig holdt han møde med generaler og militærets ledelse. Hele kongeriget holdt vejret på grund af den politiske situation. Spændingerne var på bristepunktet mellem kongeriget og hertugdømmet Slesvig-Holsten. Det trak op til krig med Tyskland, hvor den nye preussiske ministerpræsident, Otto von Bismarck, var ved at træde i karakter. Politikerne havde vedtaget en ny forfatning, men kongen havde endnu ikke skrevet under.

Det trak op til efterårsstorm. Kongen var forkølet, men kørte alligevel i åben karet tilbage til Glücksborg Slot. Der var dækket op til taffel. Kongen blev modtaget med en rose på en sølvbakke. Den duftede. Kongen rakte den videre til Hendes Nåde, og derefter tog han endnu et bæger af den lindrende mikstur som livlægen, etatsråd dr.med J.C. Lund, og den unge rejselivlæge og hofmedicus Laurits Ørnstrup fra Hofapoteket i Bredgade i København havde blandet. Den skulle lindre hosten og slimen og bestod af rå æggeblomme og lakrids rørt op i punch. Kongen var begejstret for punchen, men ikke for miksturen. Han forlangte mere punch. Begyndte at vrøvle og tale om den svenske konge, hjertevennen fra broderlandet, som ville komme til hjælp med tusinder af mænd, hvis det skulle knibe for danskerne.

Hendes Nåde blev sur over al den overdrevne snak og trak sig tilbage. Kongen lagde sig i tårnværelset og rejste sig aldrig siden.

Frederik den Syvende døde den 15. november 1863, og livlægen J.C. Lund angav dødsårsagen som rosen i ansigtet som følge af forkølelse og betændelse i næsen. Hvor er dødsattesten i dag? Hvad er der blevet af de officielle indberetninger fra de sidste dage i kongens liv?

På Glücksborg fortælles, at liget svulmede op til en sådan størrelse, at det ikke kunne bæres ud gennem døren. Til sidst blev det firet ned. Det hastede med at få liget til København, anbragt på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke og begravet i Roskilde Domkirke. Han var den sidste konge af Huset Oldenborg.

Lugten i tårnværelset var utålelig.

Og hvad med hofapotekeren? Hvad blev der af ham?

Laurits Ørnstrup var kun 22 år, og noget tyder på, at han havde eksperimenteret lidt for livligt med det nye stof cyankalium.

Noget tyder på, at der var noget om kammerpigens hemmeligholdte beretning om sølvbakken, der blev irgrøn på det sted, hvor rosen havde ligget. Det undrede hende. Også, at hofapoteker Laurits Ørnstrup døde samme dag som kongen. Hvem stod bag?

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk