Var det kammerateri eller en automatreaktion, da S-profiler støttede afgående 3F-boss?

Der var straks opbakning fra to S-ministre, da 3F-formand Per Christensen delte sin version af BT's historie, der nu har ført til hans fald. Det virker som en rygmarvsreaktion, lyder det fra professor og kender af fagbevægelsen. Får sagen konsekvenser for Mette Frederiksen?

"Man kan mene meget om Per Christensen, men for Socialdemokratiet har han været en god mand," siger Kristian Madsen, chefredaktør på A4-medier. Her ses den nu afgående fagboss sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) på 3F's kongres i 2019.
"Man kan mene meget om Per Christensen, men for Socialdemokratiet har han været en god mand," siger Kristian Madsen, chefredaktør på A4-medier. Her ses den nu afgående fagboss sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) på 3F's kongres i 2019. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Der blev sat et dramatisk punktum på en lang karriere i den danske fagbevægelse, da Per Christensen i går indgik en aftale om træde af som formand i landets største fagforbund 3F, der organiserer mere end en kvart million lønmodtagere.

Det sker efter BT’s afdækning af, hvordan fagforeningsformanden i årevis har levet et dobbeltliv, hvor han har ført flere kvinder og deres børn bag lyset. Af artiklen fremgår det også, at han har brugt sin formandspost til at dække over utroskaben og livsløgnene.

Indtil videre har det været småt med offentlige støtteerklæringer fra socialdemokrater, der igennem partibogen har et historisk og ideologisk bånd til fagbevægelsen og 3F, der repræsenterer alt fra lufthavnspersonale og skraldemænd til rengøringsassistenter og murere.

Men sådan var det ikke, da sagen begyndte at rulle fredag aften. Her blev der via sociale medier sendt “gode tanker,” og opmuntrende ord fra to socialdemokratiske ministre, en folketingskandidat og formanden for partiets ungdomsorganisation, DSU.

“Det ser ud som om, at de ikke har sat sig ordentligt ind i sagen, og at de bare har sat automatpiloten på,” siger Flemming Ibsen, der er professor emeritus ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitets Institut for Politik og Samfund.

“Da jeg så artiklen, tænkte jeg også først, ‘hvad er det for noget svineri, BT har lavet?’ Men da jeg læste mig ned i den, kunne jeg se, at Per Christensen har en voldsom karakterbrist. Men det virker til, at hans støtter har været alt for hurtige med rygmarvsreaktionen om, at det tilhører privatlivets fred. Men det er bare ikke tilfældet, når vi har at gøre med en offentlig person og - endnu vigtigere - en tillidsmand.”

"Kærlighed kan gøre ondt"

Boligminister Kaare Dybvad er én af dem, der har blandet sig i debatten på de sociale medier. I en kommentar på et Facebook-opslag, hvori Per Christensen fredag gik ud med de overordnede pointer i den BT-historie, der dog endnu ikke var blevet bragt, skrev ministeren, at det var tale om en “mærkværdig avishistorie.”

“Gode tanker herfra,” fortsatte han.

Efterfølgende trak han dog i land og skrev, at der er tale om “en moralsk helt forkert opførsel, og at ofrene i denne sag selvfølgelig er de kvinder, der nu står frem.”

“Jeg har gennem længere tid været frustreret over, at medierne går meget tæt på folks privatliv, uanset om det har direkte betydning for folks arbejde, og det var derfor jeg skrev kommentaren. Det gælder i øvrigt uanset, om det er mine egne partifæller eller andre politikere,” skrev Dybvad.

Hans partikammerat - fødevareminister Rasmus Prehn (S) - har ikke været ude og forklare sin kommentar, hvori han skriver, at “privat er privat,” og at “kærlighed kan gøre ondt, men er heldigvis ikke forbudt.”

“Vi lærer alle af livet. For mig vil du altid være en god kammerat og en super dygtig forbundsformand,” skrev Rasmus Prehn, der ligesom Kaare Dybvad har afvist at uddybe sin støtteerklæring i medierne.

Også folketingskandidaten og den tidligere formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, samt formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Frederik Vad, har bakket op om den nu hedengangne 3F-formand.

“Dine politiske og faglige visioner bliver ikke rokket en tøddel i min bog, kammerat,” skrev førstnævnte blandt andet.

Men efter at have læst artiklen, har de begge trukket støtten tilbage.

Frygter en Enhedslisten-populist

Selvom det umiddelbart kan se sådan ud, mener Flemming Ibsen ikke, at der er tale om hverken pamperi eller kammerateri.

“Nej, det vil jeg ikke kalde det. Det ser ud til, at de opfatter ham som en dygtig formand på det faglige plan. Men det kan man bare ikke adskille fra det etiske og moralske, hvor han bliver voldsomt svækket,” siger han og henviser til, at også Venstres Jan E. Jørgensen gik i rette med BT på baggrund af Per Christensens udlægning på Facebook.

På det tidspunkt havde han dog ikke læst artiklen, og derfor bakkede han noget på sit synspunkt, da situationens alvor stod klart for ham.

Kristian Madsen er redaktør på A4-medier, der er ejet af Fagbevægelsens Hovedorganisation. Tidligere har han været taleskriver for Socialdemokratiet, og han har derfor et indgående kendskab til forholdet mellem det gamle arbejderparti og fagbevbægelsen. Han er enig i Flemming Ibsens udlægning.

“Jeg læser det hele som et forsøg på et forebyggende angreb fra Per Christensen, der bare ikke lykkedes. Det ser ud til, at de købte hans version til at starte med. Men efter de fik læst artiklen, så stod sagen jo noget anderledes. Det er et udtryk for, at der er nogle grænser mellem privatliv og offentligt liv, som flytter sig i de her år, og det er der nogle, der er bekymrede for,” siger Kristian Madsen.

Til gengæld vurderer han, at Per Christensens farvel kan skabe bølgeskvulp, der på et tidspunkt kan ramme Christiansborg og den socialdemokratiske regering.

“Man kan mene meget om Per Christensen, men for Socialdemokratiet har han været en god mand. Man hørte ham meget sjældent, hvis ikke aldrig, kritisere Mette Frederiksen eller regeringen. Han stod for en resultatsøgende og pragmatisk kurs, og derfor er der allerede nu nogle, der frygter, at man får en 'Enhedslisten-populist,' der går ud og holder demonstrationer på Rådhuspladsen hver anden dag, i toppen af 3F.”

Det er endnu ikke blevet afgjort, hvem der skal være ny formand for 3F. Indtil videre er det næstformand Tina Christensen, der har overtaget tøjlerne.

Flemming Ibsen er enig i, at Per Christensen har været en loyal støtte i Mette Frederiksens politiske projekt. For eksempel var det ham, der spillede rollen som Kirsten Giftekniv, da Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) i forrige valgperiode gav hånd på, at der ikke skulle pilles ved pensionsalderen.

Men en egentlig politisk forskydning vil et formandsskifte næppe medføre, lyder det.

“Sammen med især Fødevareforbundet var Per Christensen en vigtig del af Arne-reformen. Men den politiske linje er ikke direkte afhængig af den siddende formand. Han holdninger er bestemt af hovedbestyrelsen og de store faggrupper, og han er jo allerede ude nu, så sagen kommer næppe til at skygge for det politiske indhold.”

Per Christensen har takket nej til at deltage i denne artikel, oplyser 3F's presseafdeling.