Var farfar CIA-agent under den kolde krig?

Instruktør Ida Grøn forfølger sandheden i dokumentarfilmen ”Stay Behind –min farfars hemmelige krig”, der har premiere på DR i næste uge. Hendes farfar, 94-årige Otto Grøn, er ikke parat til at indrømme, at han var agent, og det er helt naturligt, siger militærhistoriker

Dagmar og Otto Grøn er hovedpersoner i barnebarnet Ida Grøns film ”Stay Behind – min farfars hemmelige krig”. – Foto fra filmen.
Dagmar og Otto Grøn er hovedpersoner i barnebarnet Ida Grøns film ”Stay Behind – min farfars hemmelige krig”. – Foto fra filmen.

Da Ida Grøn var lille og overnattede hos sin farfar og farmor, fortalte farfaren altid sine egne, opdigtede godnathistorier. Historierne handlede om drengen Jørgen og hans hund Trofast, og om hvordan de to gjorde modstand mod tyskerne under Besættelsen gennem sabotage og spionage.

Der går en lige linje fra godnathistorierne til dokumentarfilmen ”Stay Behind – min farfars hemmelige krig”, der får tv-premiere på DR 1 onsdag i næste uge, og som også kommer i en længere biografudgave. Instruktøren er Ida Grøn, og hun går sammen med sin far, Ole Grøn, i filmen systematisk på jagt i gamle arkiver og blandt kilder for at finde ud af, om farfaren, den nu 94-årige Otto Grøn, var en CIA-trænet agent under den kolde krig.

Og nærmere bestemt en del af det såkaldte Stay Behind-netværk, der havde til opgave at arbejde som en slags hemmelig hær fra 1940’erne til 1980’erne, hvor mange frygtede en invasion fra Sovjet. Stay Behind (bliv bagved) er beskrevet ved flere lejligheder, men aldrig officielt erkendt.

Otto Grøn og hans hustru, det vil sige Ida Grøns farmor, Dagmar, er hovedpersoner i filmen, der blandt andet har optagelser fra Fjerritslev, Klim og Thorup i Nordjylland. Da Otto Grøn tager sin telefon hjemme i lejligheden i Aarhus, erklærer han over for Kristeligt Dagblad, at han synes, det er en god film, men vil helst ikke komme ind på sin egen rolle i filmen – og i fortiden.

”Jeg vil sige så meget, at jeg har haft forbindelse til forskellige steder, men aldrig haft noget med CIA at gøre,” siger han og erklærer, da denne artikels forfatter forsøger sig med uddybende spørgsmål, at mere ønsker han ikke at sige om den sag.

Ifølge Michael Hesselholt Clemmesen, der er tidligere forsker ved Forsvarsakademiet og pensioneret brigadegeneral, er der ingen tvivl om, at Stay Behind har eksisteret, og at Otto Grøn har været involveret.

”Filmen gennemgår en nøjagtig rekonstruktion af, hvad han har lavet, og der er lidt for meget, der passer. Det er helt naturligt, at folk ikke snakker, gjorde de det, så fandtes den slags netværk slet ikke,” siger han og fortsætter:

”Det er ikke at lyve, når Otto Grøn siger, at han ikke var agent. Det er hans forpligtelse, noget han har skrevet under på.”

Filmen tog sin begyndelse for Ida Grøn, da hendes far, Ole Grøn, en dag i efteråret 2009 påstod, at farfaren havde arbejdet for CIA i Danmark. Hun var ikke overbevist, men besluttede at tænde kameraet og med det følge farens jagt på beviser.

”Noget ringede i mig, da min far stak hånden ind i hvepsereden: Min farfars godnathistorier. Igennem historierne lærte min bror og jeg om spionage, morsekoder, hemmelige beskeder og sabotage. Som femårig vidste jeg, hvordan man sprængte en jernbaneskinne i luften med plastisk sprængstof”, skriver Ida Grøn i sin motivation for filmen.

Hun siger om sin far, Ole Grøn, der er arkæolog, at han undersøger familiens historie på samme måde som et stykke arkæologisk arbejde: nøgternt og intellektuelt analyserende.

”For mig er det magtpåliggende, at det er tydeligt i filmen, at jeg ikke er historienørd. Jeg er et barnebarn, der sammen med min far udforsker mine bedsteforældres fortid. Den viser sig at være en del af en hemmelig danmarkshistorie. Sammen med min far samler jeg indicier og spor i en verden, der er tømt for dokumentation, men fuld af vildledning. Vi satser på vores mundtlige kilder. Med risiko for at blive hængt ud,” siger Ida Grøn.

En af de kilder er Michael Hesselholt Clemmesen. Han og Ole Grøn skrev i 2014 artiklen ”Skyggerne på Væggen – et forsøg på delvis rekonstruktion af efterretningstjenesten i og fra Sønderjylland fra 1920 til cirka 1950”. Den artikel tager udgangspunkt i Otto Grøns far og Ida Grøns oldefar, Niels Grøn, og dennes efterretningsnetværk i Sønderjylland.

Om ham siger Otto Grøn i dag:

”Min far var postmester, og han faldt af cyklen og døde under sit arbejde. Det lukkede munden på de fleste, og der er visse ting, jeg heller ikke bryder mig om at snakke om.”

Otto og Dagmar Grøn er begge vokset op i Sønderjylland. Han er uddannet tandlæge og har fra 1964 til begyndelsen af 1980’erne drevet selvstændig tandlægeklinik i Haderslev. Hun er uddannet læge og har blandt andet arbejdet som anæstesioverlæge ved Haderslev Sygehus. Ida Grøn kalder de to for ”de to mest stabile søjler i hendes opvækst”.