Varemangel og dårligt vejr spreder panik i dele af verden: Bliver det muligt at få et juletræ?

Leveringsudfordringer, varemangel, skovbrande og tørke har allerede nu sat pres på årets juletræshandel i flere lande

I Storbritannien, USA og Canada har man tradition for at få juletræet ind i huset omkring første søndag i advent eller til thanksgiving, og derfor går fragten af træer allerede i gang nu. Men flere omstændigheder har gjort leveringerne af træer særlig vanskelig i år.
I Storbritannien, USA og Canada har man tradition for at få juletræet ind i huset omkring første søndag i advent eller til thanksgiving, og derfor går fragten af træer allerede i gang nu. Men flere omstændigheder har gjort leveringerne af træer særlig vanskelig i år. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Hvad er en jul uden et juletræ? Og kan man forestille sig at fejre den kommende højtid uden et pyntet og lysende grønt grantræ i stuen, som familien skal lægge gaver under og danse rundt om den 24. december?

Mange danskere vil nok svare nej, og sådan har julefejrende familier i mange andre lande det også.

Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at panikken lige nu breder sig i nogle dele af verden. I Nordamerika og Storbritannien står det nemlig klart, at det måske ikke bliver så ligetil for folk at skaffe sig et juletræ i år.

I Storbritannien, USA og Canada har man tradition for at få juletræet ind i huset omkring første søndag i advent eller til thanksgiving, og derfor går fragten af træer allerede i gang nu. Men flere omstændigheder har gjort leveringerne af træer særlig vanskelig i år.

Ekstremt vejr med blandt andet hedebølger, tørke og skovbrande har ødelagt produktionen flere steder i Canada og USA, og derudover er verdenshandlen generelt udfordret af varemangel og mangel på containere til at fragte både de ægte og de kunstige juletræer, som amerikanerne ofte får fra Kina, frem.

I Storbritannien er importen af træer blevet yderligere udfordret af Brexit. Omkostningerne ved fragt er steget, og nye toldbestemmelser og certificeringskrav forlænger tiden, det tager at få varer ind og ud af landet. Det har fået mange lastbilchauffører til at holde sig fra ruterne til Storbritannien, mens der også har været færre udenlandske sæsonarbejdere til at hjælpe med juletræshøsten. I Skotland, hvor de fleste af juletræerne til Storbritannien kommer fra, har vejret også ført til at en mindre produktion.

De seneste uger har forhandlere i blandt andet Storbritannien meldt om en voldsomt voksende efterspørgsel og flere forudbestillinger fra folk, der ikke vil stå uden et træ juleaften. Flere forhandlere har også sat prisen på træerne op, og andre har givet tabt på forhånd. For få dage siden meddelte møbelkæden Ikea i Canada eksempelvis, at de ikke kommer til at sælge ægte juletræer i år, fordi det bliver for tidskrævende at forsøge at skaffe nok træer til tiden.

En sidste ting, der udfordrer juletræsforhandlerne i landene, er, at efterspørgslen på juletræer er steget som følge af coronakrisen. Dette er også noget, man mærker i Danmark, siger Claus Jerram Christensen, der er direktør for brancheforeningen Danske Juletræer.

”Sidste år var der mange, som blev hjemme og holdt jul i mindre grupper end normalt. Det har betydet, at flere også har måttet købe deres eget juletræ for første gang. Samtidig var det at tage ud og fælde et juletræ en aktivitet, man godt kunne lave under nedlukningen. Vi er spændte på at se, om vi kan holde fast i de mange unge førstegangskøbere,” siger han og tilføjer, at danskerne ikke skal frygte en mangel på juletræer.

”I Danmark har vi haft en længere periode med et for stort udbud af træer, og nu er vi efterhånden ved at nå et passende leje. Så danskerne kan være helt trygge. Det ville være uhørt, hvis det danske marked løb tør for juletræer.”