Prøv avisen

Vegansk aktivisme bliver mere synlig

9 gårde rundt om i Danmark åbnede i går for besøg på den årlige økodag, hvor køerne blev sendt på græs. – Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Kødproduktion er sammenligneligt med jødeudryddelse, mener veganske dyrerettighedsaktivister. I går demonstrerede godt 100 af dem ved åbent hus-arrangementer hos kvægavlere

Hvad der for økologiske kvægavlere i Danmark i går blev betragtet som en festdag, blev for en række dyrerettighedsaktivister betragtet som en hyldest af noget, der gav mindelser om holocaust og koncentrationslejre under Anden Verdenskrig.

Genstand for uenigheden er den årlige ”Økodag”, arrangeret af Økologisk Landsforening, hvor lokale gårde åbner for befolkningen den første dag, køerne skal på græs. Men det er en såkaldt disneyficering af det danske landbrug og køernes forhold, mener den aarhusianske dyrerettighedsgruppe Vegan Change, der stod for demonstrationer på fire gårde.

Talsperson for foreningen, Sophia Nox, deltog selv i en demonstration ved en økologisk landmand ved Randers sammen med 5-6 andre.

”Vi tog derud, fordi vi gerne vil have folk til at tænke over deres forbrugsvaner. Vi vil gerne prikke til folk og konfrontere dem med de etiske valg, der ligger i at vælge produkter, der udnytter landbrugsdyr. Det prøver vi at gøre på en god og ordentlig måde, men selvfølgelig også med nogle konfrontatoriske udsagn,” siger hun.

Det mest konfrontatoriske udsagn ved gården ved Randers var ifølge Sofia Nox et billede af en slagtet malkeko ledsaget af teksten: ”Tak for mælken, Maren”. Det er dog intet sammenlignet med de udsagn, der blev givet ved Aarhus Slagtehus flere gange sidste år, hvor veganske aktivister fra gruppen The Save Movement demonstrerede ad flere omgange. Til TV 2 Østjylland sagde en af dem, at der ved slagtehuset var tale om holocaust for køer.

Endnu mere konfrontatoriske har veganerne været i Frankrig, hvor en række aktivister sidste år blev anholdt for hærværk mod slagterbutikker.

Ifølge et skøn fra Dansk Vegetarisk Forening er der omtrent 35.000 veganere i Danmark. Ud af disse er kun et meget lille mindretal aktivistiske som Sophia Nox og de øvrige demonstranter ved gårsdagens økodag. Ikke desto mindre er vegansk aktivisme blevet meget synlig, og det er der en naturlig forklaring på, mener lektor i bioetik ved Københavns Universitet Mickey Gjerris.

”Der er en gruppe af veganere, som synes, at det er mærkeligt at fejre en økodag, når de mener, at landbrugsdyr har det dårligt. Denne type veganere ser paralleller til historiske forbrydelser mod menneskeden og den systematik, der er i slagtningen af landbrugsdyr og det at avle dem. Derfor er de meget konfrontatoriske, og derfor er de synlige. Hvis man virkelig mener, at det er sammenligneligt med holocaust, virker det også underligt at være bare moderat modstander af tilstandene i landbruget,” siger han.

Den økologiske landmand Lars Lundorf Jørgensen fra Krogsagergård ved Randers blev ikke generet af Sophia Nox og de andre demonstranter fra Vegan Change, da han i går inviterede folk til økodag. Men han forstår ikke de veganske aktivisters kritk.

”Vi er enige om, at dyrene skal have det godt, og det arbejder vi jo hele tiden for i det danske landbrug. Selv har jeg et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse for tiden om at forbedre forholdene for vores tyrekalve, hvis vi kan. Det er da at gøre noget for dyrevelfærden, modsat at stille sig med et skilt og sammenligne kødproduktion med holocaust. Jeg kan ikke se, hvad man får ud af det,” siger han.

Men hvis de virkelig tror, at det er sammenligneligt med holocaust, er de vel også nødt til at tage radikal afstand, som de gør?

”Jeg kan bare ikke finde ud af, om de virkelig tror, at det er sammenligneligt, eller om det er et virkemiddel for at få eksponering. Jeg synes nok, at de får for meget eksponering i forhold til, hvor mange de er. Der var seks demonstranter på min gård ud af 5200 gæster til økodagen.”

Ifølge Vegan Change har godt 100 personer deltaget i demonstrationer på gårde i går.