Prøv avisen

Vejkrucifikset på Hindsholm

Det cirka tre meter høje trækrucifiks, der er skåret ud i egetræ, rejser sig pludselig i et vejsving nord for Kerteminde. -- Foto: Helle Sahl Madsen.

TRO En anonym kvinde tog i begyndelsen af 1940?erne initiativ til at få opstillet et vejkrucifiks ved en vejkant nord for Kerteminde

Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et – krucifiks – så smukt. Den oplevelse havde overtegnede i sidste uge på en ferie på Fyn.

I vejsiden ved landsbyen Stubberup på halvøen Hindsholm nord for Kerteminde dukkede pludselig et cirka tre meter højt trækrucifiks op af en hæk. Et ikke helt almindeligt syn på de danske landeveje. Men i Stubberup og omegn er krucifikset ganske velkendt.

I følge sognepræst Mogens Winther Hvidring fra Stubberup Kirke er det krucifiks, som bilister kører forbi i dag, faktisk en erstatning for et andet, der i 1974 blev stjålet.

"Tyveriet blev dengang anmeldt til politiet, men krucifikset er aldrig blevet fundet," fortæller han.

Det oprindelige krucifiks blev stillet op i 1941 og indviet af menigheden i juni 1942.Initiativet til at opføre et vejkrucifiks kom fra en anonym kvinde. Hun henvendte sig til menighedsrådet ved Stubberup Kirke med en anbefaling fra den københavnske biskop Hans Fuglsang-Damgaard. Hun tilbød at betale for, at den dengang berømte billedskærer Gustav Weinreich kunne skabe et vejkrucifiks.

Efter debat i menighedsrådet fik hun lov at stille det op i en vejkant nogle få hundrede meter fra Stubberup Kirke. Dog ifølge Mogens Winther Hvidring med nogen betænkelighed fra menighedsrådets side, for det var jo en katolsk skik, man her var ved at indføre på en landevej på det nordøstlige Fyn.

Efter tyveriet af krucifikset i 1974 udtalte daværende sognepræst ved Stubberup Kirke J.O. Eriksen til Fyens Tidende, at "det er uhyggeligt, at krucifikset er blevet stjålet", mens menighedsrådsformanden nøjedes med at konstatere, at "da vi ikke er katolikker, kan det vist ikke bringe sindene i kog."

Han regnede ifølge Fyens Tidende ikke med, at der ville blive stillet et nyt krucifiks op. Men det blev der altså nogle år senere. Det nye krucifiks blev skåret ud i egetræ af den lokale træskærer Svend Enevig.

Ifølge sognepræst Mogens Winther Hvidring er der ikke kontroverser om krucifikset i dag.

"Jeg husker ikke, at der nogensinde er blevet talt om det i menighedsrådet, og i det daglige ser jeg aldrig nogen bruge det, bortset fra de bilister, der stopper op for at fotografere det."

Hver år i pinsen indgår krucifikset dog i en pilgrimsvandring på Fyn, hvor vejen lægges forbi vejkrucifikset, inden vandringen går videre mod Odense, hvor der anden pinsedag sluttes af med en gudstjeneste i Odense Domkirke.

madsen@kristeligt-dagblad.dk