Vejret sidder fast – og har snart gjort det i et år

Gråt og vådt er normalt for Danmark, men som regel er der længere indslag af enten rigtigt sommer- eller vintervejr. Ingen af delene har vi haft siden maj sidste år, konstaterer DMI

”Det er ingen hemmelighed, at 2017 var et vådt år med en hel del nedbør fra maj til oktober. Faktisk var året det 10. vådeste, der er målt siden 1874, og nedbøren her i januar fortsætter den tendens,” siger John Cappelen. Her er gæster på Haven festival i København fotograferet i august sidste år.
”Det er ingen hemmelighed, at 2017 var et vådt år med en hel del nedbør fra maj til oktober. Faktisk var året det 10. vådeste, der er målt siden 1874, og nedbøren her i januar fortsætter den tendens,” siger John Cappelen. Her er gæster på Haven festival i København fotograferet i august sidste år. . Foto: Mads Claus Rasmussen/ ritzau scanpix.

Der blev ingen udpræget sommer med høje temperaturer og uendelige dage med badevejr. Der er heller ikke udsigt til udpræget vinter med dagsfrost og knitrende kælkedage. Siden foråret har det danske vejr opført sig, som det gør mest, og det vil sige, at det har været gråt.

Faktisk er det nok det mest usædvanlige, der er at sige om vejret, for normalt bliver den grå normalitet afbrudt af perioder med enten rigtig sommer eller rigtig vinter, siger seniorklimatolog John Cappelen fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

”Det her er jo vores vinter. Vi ligger i vestenvindsbæltet, så den grå, ustadige vinter er normal, og den grå, regnfulde, ustadige sommer er normal, men både vinter og sommer kan afbrydes af længere perioder med henholdsvis frostklar luft og høj, blå himmel eller varme- og hedebølge med meget sol. Men sidste sommer var næsten uden sådan en periode, og ser man på sæsonprognosen, ser det ud til, at februar bliver mild og blæsende, altså normal. Vejret har kørt i samme rille i efterhånden temmelig lang tid, og det er også naturligt – at atmosfæren lige som har svært ved at ændre spor.”

I læsende stund er januar i sit 24. døgn. Gennemsnitstemperaturen har indtil nu været 1,4 grader for landet som helhed. Der er faldet 54,5 millimeter regn, og solen har skinnet i 33,1 timer. Prognosen for månedens sidste dage siger dog, at januar vil lande noget højere på temperaturgennemsnit, nemlig 2,2 grader, og på nedbør, hvor forudsigelsen er på 73 millimeter.

Dermed vil måneden ende med at blive varmere, vådere og med færre solskinstimer end gennemsnittet i 10-året 2006-2015, der i høj grad lignede januar, som den har udfoldet sig indtil nu.

”Det er ingen hemmelighed, at 2017 var et vådt år med en hel del nedbør fra maj til oktober. Faktisk var året det 10. vådeste, der er målt siden 1874, og nedbøren her i januar fortsætter den tendens. Solskinstimerne sidste år var også meget under gennemsnittet, og det fortsætter altså også her i januar,” siger John Cappelen.

I dag bliver begyndelsen på mildere vejr med to- cifrede temperaturer. Den højeste temperatur, der nogensinde er målt i januar, var på 12,4 grader i 2005. Så vildt bliver det ikke denne gang, men når temperaturen blot op på 11 grader, er det også usædvanligt: Det er kun sket 12 gange i januar siden 1874.

Sidste år var den højeste temperatur, der blev målt på 26,8 grader. Det er samtidig den laveste maksimumtemperatur, der nogensinde er målt i Danmark.

”Temperaturen er steget i Danmark lige som alle andre steder på Jorden de seneste årtier. Men oven i den menneskeskabte klimapåvirkning, har vi også nogle naturlige svingninger, og det er også en sådan naturlig ting, at vejret kører i samme rille i lang tid,” siger John Cappelen.