Velfærd og nærvær giver valgsejre

Landet over har markante politikere formået at sætte sig på borgmesterposterne ved det netop overståede kommunalvalg. For flere af vinderne har nøgleordene været løfter om forbedret velfærd kombineret med en stærk personlig profilering

Nærvær og velfærd er nøgleordene for mange af kommunalvalgets vindere.
Nærvær og velfærd er nøgleordene for mange af kommunalvalgets vindere. Foto: Benjamin Nørskov/ritzau.

Gentofte Kommune: Hans Toft (K)

Det er nærliggende at kalde Hans Toft (K) for bykonge. Siden 1993 har den konservative borgmester siddet på posten i Gentofte Kommune, og tallene ved kommunalvalget taler for sig selv: 14.911 personlige stemmer gik til Hans Toft.

Men den 70-årige borgmester har også gode kår i en kommune, hvor først Højre, siden De Konservative har haft borgmesterposten siden 1888. Denne gang fik partiet så 58,2 procent af stemmerne og absolut flertal.

Mange ældre har altid været trofaste Hans Toft-vælgere. Men også børnefamiliernes kryds har Hans Toft formået at skaffe, og det er imponerende, mener Jesper Bjørn Larsen, lokalredaktør hos Gentoftes lokalavis Villabyerne.

”Det har altid heddet sig, at Hans Toft har haft styr på de ældre. Det store spørgsmål var, om de yngre ville være lige så entydige partisoldater, og her må svaret klart være ja. De kvitterer for, at Gentofte Kommune har nogle af landets bedste skoler og fritidstilbud,” siger han.

Borgmester Hans Toft.

Der er borgermøde i Gentofte Kommune om de 50 omdiskuterede flygtninge, som kommunen skal huse midt i byen. Det er klokken 19-20.30 på Gentofte Rådhus.
Borgmester Hans Toft.

Der er borgermøde i Gentofte Kommune om de 50 omdiskuterede flygtninge, som kommunen skal huse midt i byen. Det er klokken 19-20.30 på Gentofte Rådhus. Foto: Finn Frandsen/ritzau

Og det er til dels også effekten af en borgernær borgmester. Om der mangler lys på en skateboard-bane eller nye fodboldbaner til den lokale klub, kan man ringe til Hans Toft, fortæller Jesper Bjørn Larsen.

”Han er første mand på rådhuset, og sidste mand der går,” siger Jesper Bjørn Larsen, som kalder ham ”Danmarks flittigste borgmester”.

Det kommer dog stadig bag på lokalredaktøren, at Hans Toft og De Konservative fik så godt et valg.

”Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at han skulle beholde sin borgmesterpost, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at de skulle lægge to mandater til, netop på grund af den demografiske udvikling,” siger han og understreger, at det også handler om en lokalbefolkning, der føler sig tryg.

”Konservatismen er vel i sin grundform en glæde ved tingenes tilstand og en frygt for voldsomme forandringer. Kommunen er veldrevet, der er gode dagsinstitutioner, idrætsanlæggene er topklasse. Det er svært som opposition at pege på steder, hvor der virkelig er huller i asfalten,” siger Jesper Bjørn Larsen.

Odense Kommune: Peter Rahbæk Juel (S)

Socialdemokratiets stærke mand i Odense Kommune, borgmesteren Peter Rahbæk Juel, var på forhånd udset til at få et godt valg. Den profeti blev opfyldt, og den siddende borgmester kan se frem til fire år mere i stolen, han overtog fra Anker Boye (S) i januar.

Med en hård hånd over for bandemiljøet, som har ført til politibeskyttelse af borgmesteren, er hans anseelse høj hos mange af vælgerne. I Kristeligt Dagblad blev han tidligere på året blandt andet på grund af kampen mod banderne udset til at blive en stor vinder ved kommunalvalget.

”Du kan sagtens bruge det til at skabe et positivt image. Sådan noget som at være tough on crime (hård mod kriminalitet, red.), det er jo både en politisk agenda, men også en personagenda. For Peter Rahbæk Juel er det jo indlysende en vindersituation. En politisk sag, man kan forholde sig sagligt til, og en personlig sag, hvor vælgerne kan tænke, at han er en rigtig mand,” sagde Ole Thyssen, professor emeritus ved institut for politik, ledelse og filosofi på CBS, Handelshøjskolen i København til Kristeligt Dagblad.

Kommunevalg.
Odense Rådhus, Flakhaven i Odense. Odenses Borgmester Peter Rahbæk Juel ankommer til Odense Rådhus.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Kommunevalg.
Odense Rådhus, Flakhaven i Odense. Odenses Borgmester Peter Rahbæk Juel ankommer til Odense Rådhus.

Foto: Tim Kildeborg Jensen Foto: Tim Kildeborg Jensen/ritzau

Men det er også en kernevelfærdsmand, der fortsat skal lede kommunen. Siden Peter Rahbæk Juel blev borgmester i Odense Kommune, har han hævet skatten markant, blandt andet for at finansiere den velfærd, som er hans hjertebarn. Det var også velfærden, borgmesteren lagde vægt på i en artikel i Kristeligt Dagblad, da han tidligere på året skulle opridse sine ønsker til de kommende år.

”Vi trænger til en kvalitetsdiskussion omkring vores kernevelfærd, for lige nu skal vi kigge langt efter den snak. Hvad vi ønsker i vores dagtilbud, folkeskoler eller på handicapområdet. I et årti har den stået på krise og effektiviseringsdagsorden omkring velfærdsområderne, men nu er der sket et paradigmeskift, og vi er på vej ind i en højkonjunktur. Skal vi få noget ud af den højkonjunktur, bør man tale om de løsninger, der kan samle os som nation. Et Danmark, som får flere med,” sagde Peter Rahbæk Juel.

Roskilde Kommune: Joy Mogensen (S)

Socialdemokratiet er af mange blevet udråbt som kommunalvalgets helt store vinder, og det blev partiet også i Roskilde Kommune, hvor borgmester Joy Mogensen (S) også efter valget sidder på magten med et absolut flertal.

Allerede i 2005 kom hun i byrådet, og hun blev landets yngste borgmester, da hun i 2011 som 30-årig overtog posten efter Poul Lindor Nielsen (S). Hun er en populær skikkelse, og flere taler om, at hendes ”borgmestereffekt” har sikret Socialdemokratiet den fremgang, hun har givet dem i kommunen. Især borgerkontakten prioriterer Joy Mogensen højt, siger Claus Larsen, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Roskilde Kommune.

”Det er lige fra den lille dagligvarebutik, der åbner i en landsby til et stort kulturcenter, så er hun altid med. Du møder næsten ikke et barn eller en voksen, der ikke er på fornavn med hende, og det er jo ret imponerende i så stor en kommune,” siger han.

Joy Mogensen blev i 2011 landets yngste borgmester.
Joy Mogensen blev i 2011 landets yngste borgmester. Foto: Peter Jarvad/ritzau

Men det er også en politiker, der kan lave politik hen over midten. Det så man blandt i august, hvor fem partier i et bredt forlig blev enige om Roskilde Kommunes budget for 2018. Alle partier fik opfyldt de vigtigste af deres krav. Her lød blandt andet roser fra Venstre.

”Hun er bredt favnende, lytter til de andre partier og er utrolig engageret og velforberedt, når du møder hende. Der er ikke nogen, der kan sætte hende til dørs,” siger Claus Larsen.

Noget, der bliver snakket en del om i Roskilde Kommune, er Joy Mogensen som repræsentant for kommunen, også i landssammenhæng. Det handler netop om den borgmestereffekt, hun bibringer, mener Claus Larsen.

”Joy Mogensen repræsenterer kommunen og er derfor også den, der er fokus på, og samtidig bliver hun tit hevet i studiet i eksempelvis TV2 Lorry, DR-nyheder og Deadline. Netop fordi hun er kompetent til at deltage i sådanne debatter med gode, objektive inputs,” siger han.

Viborg Kommune: Ulrik Wilbek (V)

”Det nærmer sig diktatur” og ”udemokratisk” var ordene, Viborg Kommunes afgående borgmester Torsten Nielsen (K) brugte om Ulrik Wilbeks (V) måde at forhandle sig til borgmesterkæden ved det netop overståede kommunalvalg. For selvom Venstre gik to mandater tilbage i kommunen med den gamle domkirkeby, indgik den tidligere håndboldtræner med 7537 personlige stemmer i ryggen en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti og sikrede sig dermed flertallet. Det er første gang siden 1989, at en Venstre-borgmester skal lede kommunen.

Ulrik Wilbek (V) fik 7537 personlige stemmer. Det er første gang siden 1989, at en Venstre-borgmester skal lede kommunen.
Ulrik Wilbek (V) fik 7537 personlige stemmer. Det er første gang siden 1989, at en Venstre-borgmester skal lede kommunen. Foto: Erst van Norde/ritzau

Og dét at lede er ikke ukendt territorium for Ulrik Wilbek. Han har ført både kvinde- og herrelandsholdet i håndbold til guldmedaljer ved slutrunder, hvor han har profileret sig med en konsekvent og skarp ledelsesstil. Som foredragsholder er han også kendt i erhvervslivet, mens han sideløbende har haft en kommunalpolitisk karriere, blandt andet i Viborg byråd fra 1997-2001, som altså nu efter alt at dømme kulminerer med en kommende borgmesterpost i kommunen. Og mens kendisser ofte mislykkedes i lokalpolitik, har det for Ulrik Wilbek været en fordel, mener Johannes Andersen, statskundskabslektor på Aalborg Universitet.

”Ulrik Wilbek er ikke som andre kendisser, der stiller op. Han er kendt som en med gode lederegenskaber, og han har før været i kommunalpolitik. Det vil sige, at vælgere, der også har en politisk viden, vurderer ham og kvalificerer ham som en kompetent politiker. Men det var ikke det, at han er kendt, der bragte ham den ultimative sejr. Nej, det var nærmere, at han måtte spille et magtspil i konstitueringsfasen, nærmest som en håndboldtræner,” siger Johannes Andersen.

Men det var også med løfter om velfærd, at Ulrik Wilbek kaprede borgmesterposten.

”Vi kan ikke komme ind på det hele her, men jeg synes ikke, vi er gode nok på velfærdsområdet. Vi har en høj ungdomsarbejdsløshed, som er en af de højeste i landet. Vi er dårlige på det psykiatriske område, og så skal vi have bedre veje til de andre byer omkring os,” sagde han til DR på valgaftenen.