Prøv avisen

Amerikansk hyldest til træskoen

I sidste uge påpegede sygeplejersken Harun Demirtas i et debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten dog, at han og kollegerne har så travlt, at de må ty til andet fodtøj end træskoene. Arkivfoto. Foto: Thomas Wilmann

På fødderne af danske sygeplejersker, kokke og landmænd sidder der træsko. Sådan har det været i årtier, og danskerne er ikke ene om at elske det komfortable fodtøj

På fødderne af danske sygeplejersker, kokke og landmænd sidder der træsko. Sådan har det været i årtier, og danskerne er ikke ene om at elske det komfortable fodtøj.

Ifølge en artikel i avisen The New York Times er amerikanerne faldet for de skandinaviske træsko eller ”clogs”, som de hedder over there efter den lyd, de laver på et hårdt underlag. Det er blandt andet firmaet Dansko, der drives af danskfødte Peter Kjellerup og hans hustru, som har haft succes med salg af træsko til et amerikansk publikum siden 1990.

Skoene er neutrale, og har man én gang stukket fødderne i et par, tager man dem ikke af foreløbig, fremhæver artiklen. I Danmark har vi en solid tradition for træsko, og brugen går i hvert fald tilbage til 1700-tallet, hvor skoen var skåret i ét stykke træ, fortæller museumsinspektør ved Arbejdermuseet, ph.d. Helle Leilund.

I begyndelsen af 1900-tallet rykkede træsko med befolkningen til byerne og blev standardfodtøj i fysiske erhverv. Men først midt i 1900-tallet vandt de også indpas på hospitalerne:

”Hvis du ser på gamle billeder af sygeplejersker og læger, så går ingen af dem med træsko, men i sorte skindsko. På et tidspunkt opdager man, at fødderne ikke er undtaget i sammenhængen mellem bakterier og sygdomssmitte. Nu er de fleste træsko på hospitaler hvide, fordi de synes mere rene.”

I dag kan man også få træsko med sål af polyurethan, altså plastic. Og skoens popularitet skyldes nok også komfort, siger Helle Leilund.

”Man får bevæget sin fod, når man tager et skridt, man bevæger sig ikke ’klask klask’ fremad, som man gør i en flad sko. I træsko sveder du ikke. Og har man en pause, kan man let tage dem af og vippe med tæerne.”

I sidste uge påpegede sygeplejersken Harun Demirtas i et debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten dog, at han og kollegerne har så travlt, at de må ty til andet fodtøj.

”Vi skal hele tiden løbe hurtigere og hurtigere – så nu har vi droppet sandalerne og træskoene og købt løbesko i stedet,” lød det.

Og er der én fejl ved træsko, så er det nok, at man løber dårligt i dem, siger Helle Leilund:

”Man kan få virkelig ondt i svangen og sår på tæerne, hvis man forsøger.”