Tre borgere byder tilflyttere velkommen til Randbøl

81 af de 3899 arbejdspladser, der flytter fra hovedstaden til provinsen, skal flyttes til den lille by Randbøl ved Vejle, hvor Naturstyrelsen får ny adresse. Her er, hvad præsten, skolelederen og viceborgmesteren har at sige til de nye tilflyttere

Den smukke natur omgiver vores by, fortæller Helle Lindholt Pahus. Her ses Randbøl Hede. -
Den smukke natur omgiver vores by, fortæller Helle Lindholt Pahus. Her ses Randbøl Hede. - . Foto: Scanpix.

Viceborgmester i Vejle, Søren Peschardt (S)

”Randbøl er en dejlig by, der ligger i naturskønne omgivelser, men det er også en lille by, så jeg forestiller mig, at en del vil flytte til Vejle, der ligger bare 17 kilometer væk. Det er de også meget velkomne til, og vi er helt klar til at modtage dem.

Som tilvækstkommune har vi en tilflytterpakke med introduktioner til lokalområdet og invitationer til kulturelle og sociale arrangementer, og så inviterer borgmesteren nye borgere på en bustur rundt i byer og landskab et par gange om året. 

Jeg tror ikke, udflytningen løser alle udfordringer, men jeg tror, at udflytningen af lige præcis Naturstyrelsen til netop Randbøl er et godt match, fordi området er så rig på natur, men med sin nære beliggenhed til Vejle også kan tilbyde et dynamisk og spændende kulturliv. 

Tilflytterne skal ikke være bekymrede for at blive set skævt til. Randbøl-borgere er rundet af den jyske muld, men de er også åbne og imødekommende, man skal ikke indordne sig under særlige randbølske værdier for at falde til. Det er tværtimod mit indtryk, at der er et udtalt ønske om at skabe fælles værdier og mål for lokalsamfundet. Og vi glæder os til at tage imod dem, der kommer.”

Skoleleder i Firehøje-skolen, Bjarne Kyneb

”Vi er den naturlige optageskole for børnene i Randbøl og er glade for at kunne tilbyde en velfungerende skole, der er solidt forankret i lokalområdet.

Vi er godt med, når det gælder skolereformens tanker om den åbne skole, ikke mindst fordi vi har indgået et nært samarbejde med den lokale idrætsforening, som har haft stor betydning for trivsel, kreativitet og selvfølgelig fysisk udfoldelse. Vi gør også brug af den omliggende natur i det omfang, afstandene tillader det. 

Som en lille skole i et lille område har vi ikke samme adgang til buskørsel og transport som i storbyen, og det betyder, at vi må tænke alternativt og bruge de ressourcer, der er i lokalområdet. Heldigvis er der en stor opbakning til skolen fra borgere, foreninger - og selvfølgeligt forældre. Vi har et højt fagligt niveau og lå karaktermæssigt på en delt femteplads i Vejle Kommune i 2014. 

I år regner vi med at komme i top 25 på landsplan. Vi har 330 elever fordelt på to skoler, og det lægger en naturlig dæmper på mobning. Det er ikke så meget, man kan slippe afsted med, før det bliver opdaget, og vi kan tage hånd om det.”

Præst i Randbøl Sogn, Helle Lindholt Pahus

”Vi er faktisk ret stolte af kirkelivet i Randbøl, hvor vi hver søndag samler mellem 30 og 40 til gudstjeneste i kirken i et sogn, der bare tæller 1400 sognebørn. Vi har selvfølgelig også andre aktiviteter i kirkens regi som sociale arrangementer og babysalmesang for de helt små og deres forældre. 

Lokalmiljøet i Randbøl er drevet af en vis ukuelighed. Her er mennesker, der får en masse ud af lidt, fordi de ganske enkelt ikke vil acceptere, at noget ikke skulle kunne lade sig gøre, bare fordi de bor i en lille by. Det synes jeg er meget stærkt og inspirerende. Vi har for eksempel en byfornyelsesgruppe, der skaber byparker til glæde for fælleskabet og holder området smukt. 

Og så har vi Randbølgruppen, der mødes og maler og afholder årlige ferniseringer. Mange borgere i Randbøl har boet her længe, så de har nok tendens til lige at skulle se folk an, men de er grundlæggende åbne og tillidsfulde mennesker, der er stolte af deres lokale sammenhold og den smukke natur, der omgiver deres by.”