Venstre: Det er for unuanceret at gøre kvaliteten af ældrepleje op i kroner og øre

I sommer vakte sagen om omsorgssvigt af plejehjemsbeboer Else Marie Larsen stor opsigt. Med et var dokumentaren om plejehjemmet Kongsgården på alles læber, men for hurtigt forsvandt den store opmærksomhed igen, mener politisk ordfører i Venstre Sophie Løhde

Politisk ordfører i Venstre Sophie Løhde. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Politisk ordfører i Venstre Sophie Løhde. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre, hvad er den mest oversete sag i politik i år?

Jeg vil nævne en sag, som, jeg ved, fyldte meget, men kun i ganske kort tid. Det var TV 2’s dokumentar ”Plejehjemmene bag facaden”, der dokumenterede omfattende omsorgssvigt af to demente beboere, herunder Else Marie Larsen. Sagen fyldte meget i den offentlige debat, men det varede ikke længe, før nyheder om corona igen overtog dagsordenen. Der er ikke kommet nogen løsninger på problemerne ude på plejehjemmene, og der er heller ikke noget, der indikerer, at vi med troværdighed kan erklære den sag for løst.

Hvad er sagen et udtryk for?

Vi bryster os af at leve i et velfærdssamfund, men sagen er for mig et tydeligt eksempel på, hvad der sker, når systemet kommer før mennesket. Var Else Marie Larsen blevet behandlet som et menneske, havde man aldrig givet hende den behandling. Sagen er også et vidnesbyrd om, at nok er der brug for at investere penge i vores ældrepleje, men det er for unuanceret kun at gøre kvaliteten af ældreplejen op i kroner og øre. Det havde jo ikke været bedre, at der havde stået tre ansatte fremfor to, som kiggede på Else Marie Larsen, mens hun beklagede sig og tiggede om at blive gjort fri af bæreselen. Det handler ikke kun om penge, men simpelthen om et opgør med systemet og en rådden kultur, som desværre findes nogle steder. Der er mennesker i Danmark, der har levet et liv, hvor de har betalt skat og bidraget til samfundet, som senere kan befinde sig en sårbar situation, hvor de har behov for hjælp fra samfundet, men bliver fuldstændigt svigtet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hele demensområdet har en stor plads i mit hjerte, fordi jeg mener, at mennesker med demens er nogen, der for ofte er klemt og glemt i debatten. Det er ikke et område, der er lige så meget prestige i som andre store sygdomsområder, og derfor tog jeg også initiativ til at lave den nationale demenshandlingsplan tilbage i 2016, da jeg var sundheds- og ældreminister.

Hvad er løsningen på problemerne ude på plejehjemmene?

Det handler grundlæggende om, at vi skal sætte mennesket før systemet og dermed sikre, at pengene følger de ældre. Alle skal have krav på og ret til frit valg i forhold til, hvor man vil leve den sidste del af sit liv, og hvem der skal hjælpe én i en sårbar situation. Vi skal sikre, at beboere på plejehjem og deres pårørende får en langt stærkere stemme, derfor vil vi gerne have indført plejehjemsbestyrelser på alle landets kommunale plejehjem, så de kan få medindflydelse og holde hånd i hanke med kvaliteten.