Prøv avisen

Venstre er det brandvarme emne hos de blå

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, anser ikke Venstre som en del af det borgerlige Danmark i øjeblikket. Det slog hun endnu engang fast i forbindelse med Nye Borgerliges sommergruppemøde i weekenden. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Det borgerlige Danmark udgøres af Nye Borgerlige, DF, De Konservative og Liberal Alliance. Venstre er i ingenmandsland, mener NB-formand Pernille Vermund.

Dansk Folkepartis sommergruppemøde handlede om dem. Liberal Alliances sommergruppemøde handlede om dem.

Weekendens sommergruppemøde hos Nye Borgerlige handlede om dem. Og når De Konservative torsdag og fredag har sommergruppemøde, vil det formentlig igen handle om Venstre.

Det er Venstre her, der og alle vegne efter en august, hvor partiet har været i krise på øverste niveau med formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen i nogle af hovedrollerne.

- Jeg kan godt forstå, at de andre partier gerne vil tale om Venstre. For mig er Venstre også det mest interessante, der findes, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Efter weekendens sommergruppemøde hos Nye Borgerlige skal han og Venstre igen forholde sig kritik fra den borgerlige lejr.

Ifølge Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, hører Venstre slet ikke til i det borgerlige Danmark. Det kan man ikke være, når man fortsat taler om en SV-regering som en mulighed, mener hun.

- Vi er tre grundlæggende borgerlige partier. Nye Borgerlige, De Konservative og Liberal Alliance, og så har vi Dansk Folkeparti, der har meldt sig tilbage i blå blok.

- Vi fire partier kommer til at samarbejde, og vi kommer med stor sandsynlighed til at finde en borgerlig fællesmængde både på udlændingepolitikken og på den økonomiske politik.

- Hvor Venstre ender, det må tiden vise, siger Vermund.

Hun afviser, at Nye Borgerlige er skyld i krisen i blå blok. Løkkes SV-tanker kom blandt andet, fordi Løkke ikke mente, at han kunne samarbejde med Nye Borgerlige grundet partiets tre ufravigelige krav: Et totalt asylstop, udlændinge skal forsørge sig selv og at kriminelle udlændinge skal udvises konsekvent efter første dom.

- Så stort et ansvar vil jeg ikke påtage mig som formand for Nye Borgerlige, siger Vermund.

- Jeg synes ikke, at man kan tillade sig at sige, at man gerne vil have magten, men at man ikke respekterer, at de partier, der så skal bakke en op, faktisk har fået mandater på baggrund af en politisk linje, som man helt vil ignorere, tilføjer hun.

Med Løkke som statsminister lykkedes det hverken ham at give Liberal Alliance de ønskede skattelettelser eller få styr på udlændingepolitikken, mener Vermund.

Og når Løkke holder fast i SV som en mulighed, så har han meldt Venstre ud af det borgerlige Danmark, lyder det fra Vermund. Hun mener, at Venstre har en masse andre politikere, som ville være en bedre formand end Løkke.

Navne vil hun dog ikke nævne. Venstres politiske ordfører er pudsigt nok et af de navne, som tit bliver nævnt, når der skrives og snakkes om en Venstre-formand efter Løkke. Sådan har det også været i august.

Jakob Ellemann-Jensen mener, at Nye Borgerlige snart skal finde ud af, at valgkampen er overstået. Og dermed droppe "valgretorikken".

- Det borgerlige Danmark handler ikke kun om udlændinge og topskat, siger han.

Med kun fire mandater ser det ud til, at Nye Borgerlige går en ørkenvandring i møde som oppositionsparti. Men Vermund håber på at modbevise det.

- Vi skal byde os til der, hvor Mette Frederiksen (S-statsminister, red.) allerede har skabt åbninger. Hun vil ikke danne en regering, der lemper udlændingepolitikken

- Det må betyde, at hun ikke vil lave udlændingepolitik på baggrund af Morten Østergaard (R) og Pernille Skippers (EL) politiske visioner, siger Vermund med henvisning til frontfigurerne i henholdsvis De Radikale og Enhedslisten.

Sommergruppemødet hos Nye Borgerlige var det første, efter at partiet blev valgt ind i Folketinget ved det seneste valg. Det skete i første forsøg.

/ritzau/