Ellemann har tændt en lunte uden at vide, hvad der eksploderer

Jakob Ellemanns plan for at afsætte Inger Støjberg kiksede, og nu er det en reel mulighed, at hun forlader partiet

Der er lagt op til en hård tid for Venstre. Og vi har kun set begyndelsen, skriver politisk analytiker, Jesper Kraft.
Der er lagt op til en hård tid for Venstre. Og vi har kun set begyndelsen, skriver politisk analytiker, Jesper Kraft. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på forsiden af Morgenavisen Jyllands-Posten i går reelt meldte sig klar til at støtte en rigsretssag mod partiets næstformand, Inger Støjberg (V), var det kulminationen på et længere forløb, der efter alt at dømme var tilrettelagt for at presse Støjberg væk fra næstformandsposten. Men planen slog fejl, Støjberg er stadig næstformand, og partiet er nu på randen af åben krig.

Det er der flere grunde til. Men én af dem er, at et hasteindkaldt møde i Venstres forretningsudvalg i søndags endte noget anderledes end forventet. På mødet skulle der kun drøftes én sag: Støjbergs adskillelse af asylpar og en eventuel rigsretssag.

Inden mødet havde partisekretær Christian Hüttemeier ifølge kilder ringet rundt til medlemmer af udvalget for at sikre sig opbakning til den konklusion, partitoppen ønskede sig: Venstre støtter en rigsretssag, og næstformanden skal – i hvert fald midlertidigt – trække sig. Det første var givet på forhånd – Ellemann havde allerede givet interviewet til Jyllands-Posten. I øvrigt uden at orientere Støjberg på forhånd.

Forretningsudvalget skulle før drøftelsen desuden have en juridisk gennemgang af sagen fra to eksterne advokater, Venstre har engageret for at vurdere, om der er basis for en rigsretssag oven på Instrukskommissionens meget hårde konklusioner.

Og de to advokaters vurdering kom tilsyneladende som en overraskelse for en del af mødets deltagere. Advokaterne støttede nemlig i store træk Støjbergs udlægning af sagen og konkluderede, at en rigsretssag næppe ville føre til dom. Det førte til, at det planlagte krav om Støjbergs afgang aldrig blev formuleret. Tværtimod slog Ellemann fast, at Støjberg kan blive som næstformand – en noget andet konklusion end det vævende svar, formanden gav, da Jyllands-Posten spurgte lidt tidligere på dagen.

Derfor står partiet nu tilbage med en formand, der har erklæret krig mod sin næstformand, men tabt det første slag. Og en næstformand, der ikke mindre stridbart har slået fast, at hun ikke bare har tænkt sig at hejse det hvide flag. Det er nærmest definitionen på en uholdbar situation, og selv ikke personer, der har fulgt med i Venstres indre liv i årtier, ved, hvad der sker herfra. Ellemann har tændt en lunte uden at vide, hvad der eksploderer.

Det er en reel mulighed, at Støjberg forlader partiet, hvor en del folketingsmedlemmer i forvejen bruger enhver anledning til at afsværge Støjberg og al hendes væsen og al hendes gerning. Hvis det sker, vil en del vælgere med stor sandsynlighed følge efter og efterlade partiet med endnu dårligere meningsmålinger.

Samtidig vil Venstre have taget et stort skridt væk fra en mere samlet borgerlig blok. Søren Pape (K), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB) er betydeligt tættere på Støjberg end på Ellemann både politisk og personligt.

Det kan imidlertid tage lang tid. Og inden da er der lagt op til en syretest af Jakob Ellemanns formandskab. Hvordan reagerer Støjbergs støtter i folketingsgruppen og i det traditionelle bagland? Vil Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti støtte Ellemann som statsminister, hvis han gør alvor af truslen om en rigsretssag? Og hvem kommer til at få skylden for fornyet uro i et parti, der længes efter fred?

Der er lagt op til en hård tid for Venstre. Og vi har kun set begyndelsen.

Jesper Kraft er cand.jur. og tidligere politisk chef samt særlig rådgiver i Venstre. Er i dag selvstændig rådgiver og politisk analytiker.