Venstre-region erklærer Løkke åben krig

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er klar til at tage et åbent kampvalg om sin post på partiets kommende landsmøde, trods en opfordring fra dets største region om, at han træder tilbage

Venstre stærkeste område, region Midtjylland, erklærede i aftes åbent mistillid til ”formandskabet”, det vil sige til både partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.
Venstre stærkeste område, region Midtjylland, erklærede i aftes åbent mistillid til ”formandskabet”, det vil sige til både partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Magtkampen i Venstre har udviklet sig endnu mere dramatisk, efter at partiets stærkeste område, region Midtjylland, i aftes åbent erklærede mistillid til ”formandskabet”, det vil sige til både partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

Udtalelsen fra de 19 kommuneformænd var enstemmig og repræsenterer omkring en fjerdedel af Venstres bagland. Hvad holdningen er i landets øvrige fire regioner, er stadig uklart, men under alle omstændigheder er der lagt op til en direkte konfrontation på det fremrykkede landsmøde, Venstre ventes at holde senere i september.

Lars Løkke Rasmussen lod straks forstå, at han synes, de 19 kommuneforeningsformænds beslutning var både forhastet og forkert, at han ikke vil trække sig, og at kritikerne må stille med en anden formandskandidat. Næstformand Kristian Jensen vil først fortælle, hvad han vil gøre, ved det kommende forretningsudvalgsmøde på fredag eller hovedbestyrelsesmødet lørdag.

”Hvis man ser gløder på marken, kan man enten prøve at slukke dem eller puste til ilden og brænde det hele af. Og det synes jeg, der nogle i vores bagland, der er ude i,” sagde Lars Løkke Rasmussen til TV2 News.

Formanden for Venstre i Region Midtjylland Jens Nicolai Vejlgaard sagde til TV Midtvest:

”Der har været alt for meget turbulens i Venstre. Vi synes, at det er nu, der skal ryddes op. Der er fire år til næste valg. Det handler ikke om, at vi ikke er tilfredse med det nuværende formandskab, for de har gjort et fantastisk stykke arbejde på alle fronter. Men på et tidspunkt må der være nogle voksne i lokalet, der siger, at nu skal der ryddes op.”

Regionen har ikke selv givet noget bud på, hvem der skal være ny formand, for det er ifølge Jens Nicolai Vejlgaard alt for tidligt at sige noget om.

Partiets hovedbestyrelse består af 132 medlemmer, nemlig formanden fra hver kommuneforening, partiledelsen og en række andre folkevalgte. Skal der udtales mistillid på mødet på lørdag, kræver det med andre ord opbakning fra mindst 66 medlemmer. Men med Lars Løkke Rasmussens afvisning i går, ser det ud til, at han under alle omstændigheder vil kandidere til at fortsætte på formandsposten, også selv om han skulle få et flertal imod sig i hovedbestyrelsen.

En formand kan ikke afsættes af hovedbestyrelsen, det kan kun ske på landsmødet. Her kommer omkring 850 delegerede, og med 245 delegerede tegner Region Midtjylland sig alene for over en fjerdedel af de delegerede.

Angiveligt er der også stor kritik af Lars Løkke Rasmussen i både Region Sydjylland og Nordjylland, der har haft tilsvarende møder som det i Region Midtjylland mandag aften, men de to andre jyske regioner har ikke udsendt deres konklusioner offentligt.

Flere folketingsmedlemmer fulgte i aftes op på afvisningen af Løkke og Jensen, men de fleste forholdt sig umiddelbart stille.

Derfor er det helt store spørgsmål nu, om der kommer en modkandidat, og hvem det i givet fald skal være. Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen er nævnt som en mulig modkandidat, men fra en del Venstrefolk lyder det, at han kan få et problem med at blive valgt, netop med stemmer fra Midt- og Vestjylland, fordi han som miljø- og fødevareminister kom på kant med landbruget.

Derudover har han hidtil fastholdt, at han bakker sin formand op, og at han ikke er kandidat til formandsposten. Spørgsmålet er, om han kan fastholde den position, efter at Lars Løkke Rasmussen eventuelt på lørdag har trodset en mistillidserklæring fra et flertal i partiets hovedbestyrelse.