Venstrefløjen dyrker stadig kommunistiske despoter

Det er udtryk for historieløshed, at man i Danmark kan opleve, at virksomheder markedsfører sig med Castro og Lenin, mener historiker

I København kan man finde Café Castro, men ikke Café Mussolini. Dagbladet Arbejderen kører i øjeblikket en kampagne med Lenin som frontfigur. Men hvordan kan det være, at kommunistiske ledere bruges til markedsføring, og hvordan kan Vladimir Lenin og Fidel Castro stadig være populære hos venstrefløjen?
I København kan man finde Café Castro, men ikke Café Mussolini. Dagbladet Arbejderen kører i øjeblikket en kampagne med Lenin som frontfigur. Men hvordan kan det være, at kommunistiske ledere bruges til markedsføring, og hvordan kan Vladimir Lenin og Fidel Castro stadig være populære hos venstrefløjen?. Foto: VASILY MAXIMOV/ Denmark.

Kan man forestille sig en café i en dansk by, navngivet efter Hitler eller Mussolini? Næppe.

Ikke desto mindre kan man på Nørrebro i København finde Café Castro, opkaldt efter Cubas mangeårige kommunistiske diktator, ligesom man netop nu kan opleve dagbladet Arbejderen lokke nye læsere til med muleposer og kaffekopper, prydet med citater og et billede af Lenin, Sovjetstatens kommunistiske grundlægger og diktator.

At vi på den måde hylder og promoverer kommunistiske diktatorer er udtryk for, at vi ikke på samme måde som med nazismen forstår, hvilke rædsomme handlinger, kommunismen står til ansvar for.

Det mener Mette Skak, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Det er deprimerende, at folk synes, det er chikt og moderne at skilte med kommunistiske symboler og kultfigurer, hvis forbrydelser, massemord og terroristiske handlinger er veldokumenterede, siger Mette Skak og tilføjer:

Det er en deprimerende historieløshed.

LÆS OGSÅ: Nogle diktatorer er mere trendy end andre

I skolerne opflaskes eleverne med læren om nazisme og holocaust. Men selvom vi ikke skal have en ny firkantet historiekanon, bør lærerne brede viften ud og undervise eleverne om kommunismens bagside, mener lektoren. Folk glemmer, hvor mange menneskeliv den ekstreme venstrefløjs ideologier har kostet i tidens løb.

Alle bør have en grund-viden om kommunismen. Jeg har det dårligt med, at personer som Vladimir Lenin kan blive et brand på samme måde som Coca-Cola. Det burde ikke kunne lade sig gøre, siger Mette Skak og henviser til værket Kommunismens sorte bog, som afdækker blandt andre Lenins forbrydelser mod menneskeheden.

Netop Lenin bruges som nævnt netop nu i en reklamekampagne for dagbladet Arbejderen, der udgives af Kommunistisk Parti.

For Jørgen Petersen, der er formand for Kommunistisk Parti, er promoveringen af Lenins kontrafej ikke udtryk for historieløshed. Det er blot et udtryk for en anden opfattelse af Lenin end den gængse.

Flere af de personer, der hyldes som demokratiets helte, er i virkeligheden blandt de værste forbrydere i historien. Tag for eksempel Anders Fogh Rasmussen (general-sekretær for Nato, red.). Han hyldes for at have sendt Danmark i krig og for at være generalsekretær for et af klodens mest grufulde forbrydersyndikater.

Jørgen Petersen fortæller, at det er naturligt at bruge Lenin som reklame for Arbejderen.

Lenin var ikke krigsforbryder. Det er ikke dokumenteret, siger Jørgen Petersen og fortsætter:

De mennesker, der ikke laver noget, laver ikke fejl. Vladimir Lenin var den største personlighed i det forrige århundrede, og Oktoberrevolutionen, som han havde en hovedrolle i, var den største begivenhed.

Lektor Mette Skak understreger, at hun godt kan forstå især ungdommens trang til oprør. Som ung var hun selv maoist, men det hørte op, da hun tilegnede sig viden om, hvordan det i virkeligheden forholdt sig i det kommunistiske Kina.

Vi banaliserer noget, som ikke skal banaliseres. Den romantiske forestilling må viskes ud, forklarer Mette Skak og fastslår:

Man kan godt mene, at verden skal være et bedre sted uden at hylde en massemorder.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indehaveren af Café Castro.