Verden oplever færre selvmord

Illustration: Rasmus

Illustration: Rasmus Juul.

Siden årtusindeskiftet er selvmordstallet faldet verden over, ikke mindst på grund af bedre sociale forhold, bedre adgang til hjælp og begrænsning af farlige metoder. Men USA er en trist undtagelse, for her udvikles kløgtige forebyggelsestrategier, mens selvmordstallet stiger

De seneste årtier er det gået den rigtige vej med at forebygge selvmord på verdensplan. I 2012 tog omkring 80.000 færre mennesker livet af sig selv i forhold til år 2000. Det er et fald på 26 procent, når der tages højde for udviklingen i menneskehedens størrelse og alderssammensætning, skriver Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i sin seneste publikation om selvmord globalt fra 2014.

Kristeligt Dagblad har de seneste uger skrevet om selvmord i Danmark og det markante fald, som fandt sted herhjemme fra 1980’erne og flere årtier frem. Den danske udvikling er altså en del af en international tendens, men Danmark er også førende, når det gælder visse initiativer inden for selvmordsforebyggelse, siger overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet Merete Nordentoft, som også deltog i arbejdet med Verdenssundhedsorganisationens publikation.

”På verdensplan er der tre hovedforklaringer på, hvorfor selvmordstallet er faldet: bedre sociale forhold, bedre adgang til hjælp og begrænsning af farlige metoder. Danmark har hævet sig fra et efterslæb, for i 1980’

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.