Verdens 14. største udleder af CO2 skal lære Danmark at forurene mindre

Repræsentanter fra Folketingets skatteudvalg besøger i denne uge Sydafrika for at finde inspiration til, hvordan Danmark kan skære ned på sin CO2-udledning. Sådan en tur er ikke nødvendig, lyder det fra Enhedslistens ordfører, der har valgt at blive hjemme

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har takket nej til en inspirationstur til Sydafrika: ”Når vi snakker om at søge inspiration på skatteområdet, så giver det mest mening at rejse til de skandinaviske lande, fordi de har nogle systemer, der minder om vores, og nogle løsninger vi kan kopiere." Arkivfoto.
Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har takket nej til en inspirationstur til Sydafrika: ”Når vi snakker om at søge inspiration på skatteområdet, så giver det mest mening at rejse til de skandinaviske lande, fordi de har nogle systemer, der minder om vores, og nogle løsninger vi kan kopiere." Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix.

Når danskere flyver til Sydafrika, er det oftest for at tage på safari. Sådan forholder det sig ikke for ni medlemmer af Folketingets skatteudvalg, der i denne uge befinder sig i landet for blandt andet at blive klogere på landets ambitiøse mål om at indføre CO2-afgifter på 80 procent af landets private sektor i senest 2050.

En CO2-afgift er en afgift, der kan pålægges for eksempel bestemte brancher, så de betaler et beløb til staten for hvert ton CO2, de udleder, og på rejsen deltager politikere fra Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Ét af de udvalgsmedlemmer, der takkede nej til invitationen, er Rune Lund, skatteordfører i Enhedslisten:

”Jeg mener rimelig hurtigt, at jeg kan læse mig til, hvad de gør i Sydafrika. Det behøver jeg ikke bruge en uge på. For mig er det en ’nice to’-tur – og altså ikke en ’need to’-tur,” siger han og fortsætter:

”Når vi snakker om at søge inspiration på skatteområdet, så giver det mest mening at rejse til de skandinaviske lande, fordi de har nogle systemer, der minder om vores, og nogle løsninger, vi kan kopiere. Det kunne eksempelvis være i forhold til grønne afgifter.”

Måske har skatteordføreren en pointe. Læser man den årlige rapport fra International Carbon Action Partnership, der beskriver udviklingen blandt verdens lande inden for CO2-afgifter, har både Finland, Norge og Sverige højere afgifter end herhjemme. Således toppede Sverige listen med afgifter på 850 kroner pr. udledt ton CO2 sidste år. Til sammenligning var tallet i Danmark 157 kroner, mens det i Sydafrika forventes at blive 50 kroner, når den nye lov – der blev vedtaget sidste sommer – er udrullet.

Når skatteudvalget besøger Sydafrika, begrundes det af politikerne med landets klimaambitioner. Til DR sagde formand for skatteudvalget og deltager på turen Bjørn Brandenborg (S) i går:

”Sydafrika er i starten af deres grønne transformation, og på trods af, at landet står i en meget svær situation med en lav vækst og en høj arbejdsløshed, så har de besluttet sig for at indføre en CO2-skat. Det er et politisk svendestykke, og vi kan godt tænke os at få inspiration til, hvordan vi kan skrue det sammen herhjemme. Konkret, hvordan vi skal indføre det i Danmark, kan jeg ikke konkludere som formand for skatteudvalget, men inden for vores transport- og byggesektor tror jeg, at vi kan finde god inspiration.”

Det var i sommer, at Sydafrika som det første land i Afrika vedtog loven. Initiativet er blevet rost af blandt andet Verdensbanken, der dog i sin seneste rapport om verdens landes CO2-afgifter pointerede, at landet skal passe på med ”alene at fokusere på afgifter, men i stedet bør bruge afgifter som et værktøj blandt andre værktøjer”, og at landet har behov for en bedre forståelse ”for de sociale konsekvenser, der kan være ved afgifter” og ”tab af arbejdspladser”.

Ud over grønne afgifter skal skatteudvalget også diskutere indsatsen mod skatteunddragelse og skattely. På Transparency Internationals årlige opgørelse over korruption rangerer Sydafrika som nummer 70 ud af 180 lande. Danmark ligger nummer et som det land i verden, der er mindst ramt af korruption.