Prøv avisen

Verdens vilde natur gisper i halsbåndet

Manglen på urørt og vild skov er et af de helt store problemer i Danmarks manglende succes med at indfri de internationale krav til naturen. (Arkiv) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ikke ét af 2020-målene for verdens natur er nået, viser en ny, stor FN-rapport. Også de danske mål er langt fra virkeligheden, siger ekspert i biodiversitet.

Den vilde natur hænger halsende i civilisationens halsbånd trods årtiers skåltaler. Det slås fast i en ny, stor rapport fra FN, der gør status på naturens tilstand.

Ikke ét af de 20 mål, som FN har sat op for naturen, og som skulle nås i årene fra 2010 til 2020, er nået.

- Vi har ikke nået nogen som helst af de politiske mål, siger Carsten Rahbek.

Han er professor ved Københavns Universitet og en af Danmarks internationalt anerkendte forskere i biodiversitet.

Han er desuden stærkt kritisk over, at landene i rapporten uden tjek selv melder deres egen succes ind.

- De danske tal passer simpelthen ikke med virkeligheden. Vores indrapporterede 16-18 procent beskyttet natur er snarere et par procent, siger Rahbek.

Ifølge seniorrådgiver Thor Hjarsen i WWF Verdensnaturfonden så indsnævres naturarealet herhjemme markant, når vi taler rigtig natur.

- Det er de områder, der ikke har land- eller skovbrug såsom urørt statsskov eller vildtreservater, og hvor naturen har førsteret, siger han.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening understreger rapporten den enorme krise, som biodiversiteten befinder sig i - også i Danmark.

- Det er pinligt, at så velstående et land har taget det her så useriøst, mens skiftende miljøministre rejste verden rundt og holdt skåltaler for biodiversiteten. I det lys kan det ikke undre, at det også går skidt i resten af verden, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Vil man herhjemme lave plads til rigtig natur, kan politikerne ifølge WWF starte med at afvikle statsskovdriften inden 2030 og udlægge arealerne til vild natur. Det vil give fem procent ekstra til naturen.

- Vi skal tage krisen for biodiversitet alvorligt med klare mål. Når der pt. årligt udlægges 140 hektar privat skov til urørt natur, så vil det tage 400-500 år, før vi er i mål, siger Thor Hjarsen fra WWF.

Miljøminister Lea Wermelin (S) ser FN-rapporten som et vigtigt opråb.

- Hvis man ikke har forstået, at vores natur er i krise, så står det i flammeskrift med den nye rapport. Der er brug for at gøre mere både herhjemme og i EU og globalt, siger hun.

Hun peger på, at rapporten understreger behovet i Danmark for mere urørt og vild natur og større sammenhængende naturområder.

- Det tog vi fat på med sidste finanslov, og vi har foreslået mere i den næste. Selv om vi må erkende, at der også har været en coronakrise, siger Wermelin.

Venstre har netop foreslået bindende naturmål som en vej til at sætte gang i de forhandlinger om en kommende biodiversitetplan, som regeringen ellers har skudt til efteråret 2021.

- Det går ikke for godt med naturen. Derfor vil vi fremsætte et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at komme med en natur- og biodiversitetpakke med bindende mål inden udgangen af 2020, siger Venstres miljøordfører, Jacob Jensen.

- Det er spændende, at Venstre er begyndt at interessere sig for naturen, efter at jeg i foråret havde diskussioner med dem om at gøde og sprøjte vores beskyttede natur. Men det er da kun dejligt, hvis de nu kaster sig ind i naturkampen, siger Lea Wermelin som svar.

/ritzau/