Prøv avisen

Vestager: Der er grund til meget forsigtig optimisme

Se hvem der vandt de store priser i Cannes Foto: Liselotte Sabroe Denmark

Væksten er nedjusteret igen, men økonomiministeren mener, at der alligevel er grund til at være optimist

Det kan godt være, at regeringen endnu en gang nedjusterer sit vækstskøn, men økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er alligevel forsigtig optimist.

Det fortæller hun i forbindelse med fremlæggelsen af regeringens økonomiske redegørelse:

- Hovedbudskabet er, at der er baggrund for en meget forsigtig optimisme. Der er udsigt til, at 2013 bliver bedre, siger hun.

LÆS OGSÅ: EL: Regeringen forsøger at trylle ledigheden væk

I december forventede regeringen en vækst på 1,2 procent i år. Det blev i det såkaldte konvergensprogram reduceret til 0,7 procent, men det bliver nu reduceret til 0,5 procent.

- Vi har jo nedjusteret siden december, fordi vi har kunnet se, hvor sløjt 2012 lukkede, og det betyder, at vi bærer det dårlige udgangspunkt med os helt ind i 2013, siger Vestager.

- Det er ikke kun os, der gør det. Det er sådan set over en bred kam, siger hun med henvisning til resten af Europa.

Forventningen er dog fortsat, at Danmark vil få en vækst på 1,6 procent næste år.

LÆS OGSÅ: Økonomer: Regeringen er for optimistisk

I 2013 drives den lille vækst, regeringen forventer, primært af indenlandsk efterspørgsel. I 2014 er det eksporten, der "kommer til at gøre den egentlige forskel".

- Det tegner et meget klart billede af, at det, vi kan med vores økonomiske politik, er at mildne hårde tider og forberede os på bedre tider.

- Danmark bliver ikke en global vækstmotor - heller ikke med denne regering.

- Til gengæld kan vi gøre vores til, at den økonomiske politik mildner, når der er brug for det, og gøre os klar til gribe bedre muligheder, når de viser sig, siger Margrethe Vestager.