Vestens fedmeepidemi er bremset

Dansk professor frygter, at opbremsningen afløses af ny fedmeeksplosion

Tal fra en lang række vestlige lande, herunder USA, tyder på, at fedmeepidemien stagnerer. Godt nok på et hidtil uset højt niveau. Men ikke desto mindre en opbremsning, siger Thorkild I.A. Sørensen, professor og institutleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse. -
Tal fra en lang række vestlige lande, herunder USA, tyder på, at fedmeepidemien stagnerer. Godt nok på et hidtil uset højt niveau. Men ikke desto mindre en opbremsning, siger Thorkild I.A. Sørensen, professor og institutleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse. -. Foto: colourbox.

I årevis er det kun gået én vej med antallet af overvægtige i den vestlige verden: op. Men nu tyder tal fra en lang række vestlige lande, herunder USA, på, at fedmeepidemien stagnerer. Godt nok på et hidtil uset højt niveau. Men ikke desto mindre en opbremsning, siger Thorkild I.A. Sørensen, professor og institutleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse, der står bag tallene.

- Det er meget overraskende på baggrund af det, vi hører alle steder om en fortsat stigning, siger Thorkild I.A. Sørensen, der har indhentet tal til sine beregninger fra lande som USA, England, Spanien, Danmark og Italien.

Den nye viden blev i weekenden præsenteret på en europæisk fedmekongres i Holland for en række af verdens førende fedmeforskere. Og Thorkild I.A. Sørensens tal blev ikke sagt imod. Tværtimod har han siden modtaget endnu flere data fra internationale forskere, der bekræfter hans resultater.

Læge og lektor ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet Anders Sjödin var til stede, da Thorkild I.A. Sørensens nye data blev fremlagt:

- Jeg håber, han har ret. Men der er gået for kort tid til, at vi kan sige, at faren er ovre. Bare fordi tallet ikke længere stiger, står vi stadig med et meget stort problem, så længe det ikke falder, siger Anders Sjödin.

Opbremsningen gælder også børn og unge herhjemme. Og Jeppe Matthiessen, kost- og motionsforsker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, mener, at det er positive nyheder.

- Men det stagnerer på et niveau, der efter min mening stadig er alt for højt. Det er stadig hvert femte barn eller unge, som er overvægtig eller fed. Og det er problematisk, siger Jeppe Matthiessen, der mener, at årsagen til fedmen er en blanding af miljø og genetik:

- Der er ingen tvivl om, at både generne og miljøet har afgørende betydning for fedmeepidemien. Vi lever i et fedmefremmende samfund, og det gør det ikke lettere at knække fedmekurven, når vi er omgivet af rigelige og billige fødevarer hele døgnet, og vi samtidig kan komme igennem en hverdag uden at bevæge os, siger han.

Antallet af overvægtige har tidligere i historien bevæget sig i ryk med høje vækstrater afløst af stagnation. For så igen at stige. Ofte i spring der svarer til en generation.

- Den udvikling står i stærk kontrast til forestillingen om, at det er vores samfund, der presser fedmen ind i os alle sammen. Jeg tror, vi skal lede efter svar på fedmeepidemien andre steder. Vores forskning tyder på, at det er ændringer i det helt tidlige liv, der er årsag til fedmen. Enten i fostertilstanden eller lige efter fødslen. Men vi ved det ikke med sikkerhed, siger Thorkild I.A. Sørensen.

Og netop på grund af erfaringerne fra tidligere frygter han, at stagnationen kun er det, han kalder stilhed før stormen:

- Jeg er bekymret for, at vi efter denne stilstand vil se en eksplosion i fedmen - en slags anden tsunamibølge, siger han.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk