Vestens fedmeepidemi er bremset

I årevis er det kun gået én vej med antallet af overvægtige i den vestlige verden: op. Men noget tyder på, at fedmeepidemien er ved at toppe i denne omgang.

Vestens fedmeepidemi er bremset
Vestens fedmeepidemi er bremset. Foto: Torben Christensen.

Tal fra en lang række vestlige lande, herunder USA, tyder på, at fedmeepidemien stagnerer. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Den nye viden blev i weekenden præsenteret på en europæisk fedmekongres i Holland af professor og institutleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse, Thorkild I.A. Sørensen.

- Det er meget overraskende på baggrund af det, vi hører alle steder om en fortsat stigning, siger Thorkild I.A. Sørensen, der har indhentet tal fra lande som USA, England, Spanien, Danmark og Italien.

Læge og lektor ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet Anders Sjödin håber, at Thorkild I.A. Sørensen

har ret.

- Men der er gået for kort tid til, at vi kan sige, at faren er ovre. Bare fordi tallet ikke længere stiger, står vi stadig med et meget stort problem, så længe det ikke falder, siger han.

Antallet af overvægtige har tidligere i historien bevæget sig i ryk med høje vækstrater afløst af stagnation for så igen at stige. Ofte i spring, der svarer til en generation. Den udvikling står ifølge Thorkild I.A. Sørensen i stærk kontrast til forestillingen om, at det er vores samfund, der presser fedmen ind i os alle sammen.

- Vores forskning tyder på, at det er ændringer i det helt tidlige liv, der er årsag til fedmen. Enten i fostertilstanden eller lige efter fødslen. Men vi ved det ikke med sikkerhed, siger han.

På grund af erfaringerne fra tidligere frygter han, at vi der efter stagnationen vil komme en ny fedmeeksplosion.

- En slags anden tsunamibølge, siger Thorkild I.A. Sørensen.