Vestens ungdomskriminalitet rasler ned

Ikke blot i Danmark, men i en lang række vesteuropæiske lande og USA falder andelen af unge, der overtræder loven, markant. Tendensen overrasker kriminologer, der blandt andet forklarer, at udviklingen er et resultat af en ny og mere puritansk ungdomsgeneration

Tidligere på året viste en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, at over halvdelen af de adspurgte danskere ikke kendte til den positive udvikling i ungdomskriminaliteten.
Tidligere på året viste en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, at over halvdelen af de adspurgte danskere ikke kendte til den positive udvikling i ungdomskriminaliteten. Foto: Mads Jensen.

I Danmark er andelen af unge, der stjæler, begår røverier eller vold halveret de seneste 10 år. I Sverige og Norge er ungdomskriminaliteten faldet med mere end 40 procent siden nullerne.

Lande som England, Tyskland, Holland, Belgien og Skotland melder også om faldende ungdomskriminalitet, og i USA er antallet af fængslinger af 10-17-årige halveret fra 1996 til 2012.

Mange steder i den vestlige verden falder ungdomskriminaliteten markant. Samtidig er kriminaliteten blandt voksne i Danmark ret konstant.

”Det er en voldsom udvikling, som vi ikke har set tidligere. Internationalt er det beskedent, hvad der er af undersøgelser, der kan forklare fænomenet, men hovedforklaringen er formentlig, at mulighederne for at begå berigelseskriminalitet er blevet mindre på grund af øget overvågning og særlige låse. Samtidig har vi en generation af unge, der er mere fremtidsorienterede end tidligere. De tænker sig om en ekstra gang, inden de handler,” siger en af de førende danske eksperter i ungdomskriminalitet professor emeritus Flemming Balvig fra Københavns Universitet.

Forskningschef Britta Kyvsgaard fra Justitsministeriets forskningskontor betegner udviklingen som ”fantastisk”.

”Hvis unge ikke kommer i gang med kriminalitet, så er der langt mindre risiko for, at de kommer til at begå ulovligheder som voksne. Udviklingen kan til dels skyldes, at vi har en mere puritansk ungdom end tidligere,” siger Britta Kyvsgaard blandt andet med henvisning til, at forbruget af stoffer og alkohol er faldet de senere år.

Ph.d. og forsker Lars Højsgaard Andersen fra Rockwool Fondens forskningsenhed peger på, at unge tilbringer mere tid foran mobiltelefon eller computer, og at kriminalitet typisk foregår, når unge mødes med andre unge.

”Men der er også rigtig meget i den vigtige sociale ændring, som vi ikke fuldt ud forstår,” siger Lars Højsgaard Andersen.

Alfred Blumstein, der er en af USA’s førende kriminologer, har heller ikke den fulde forklaring på den voksende lovlydighed.

”I USA så vi 1990’erne en stigning i kriminalitet på grund af et meget voldeligt marked for kokain. Men da efterspørgslen efter dette stof faldt i 2000, faldt også antallet af mord og røverier med 45 procent. De seneste 10 år har vi set et vigtigt fald i kriminalitet, men jeg har ingen stærke forklaringer på fænomenet. En mulighed er, at Barack Obamas præsidentperiode har haft en dæmpende effekt på blandt andet mange sorte unge. Men det er ikke videnskabeligt underbygget,” skriver Alfred Blumstein i en mail til Kristeligt Dagblad.

Tidligere på året viste en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, at over halvdelen af de adspurgte danskere ikke kendte til den positive udvikling i ungdomskriminaliteten. Professor Flemming Balvig mener ikke, at den positive udvikling for alvor er gået op for befolkningen.

”Jeg tror såmænd nok, at politikerne er klar over udviklingen. Men i debatten fremhæves det, at der er et mørketal, som ikke bliver fanget af de officielle statistikker. Og det er ikke rigtigt,” siger Flemming Balvig med henvisning til, at den faldende kriminalitet også fremgår af undersøgelser af de unges selvrapporterede kriminalitet.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen mener, at hun som politiker forsøger at fastholde de rette proportioner i debatten om kriminalitet.

”Da vi var i regering, førte vi en kampagne for at oplyse om den faldende ungdomskriminalitet, og hver eneste gang, jeg kan komme til det, fortæller jeg om faldende ungdomskriminalitet i interviews. Men det er sjældent, at journalisterne gengiver det. Noget andet er, at uanset statistikker, så ændrer en forbrydelse ikke ved offerets oplevelse. Så længe der er kriminalitet, skal vi bekæmpe den,” siger Trine Bramsen.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen anerkender, at tendensen i ungdomskriminalitet går den rigtige vej.

”Men vi må ikke lukke øjnene for, at der er en hård kerne af unge kriminelle, som samfundet må tage hånd om ved at kunne gribe hårdt og resolut ind, første gang en ung begår kriminalitet for på den måde at undgå, at den unge ryger ud i dyb kriminalitet,” siger Peter Kofod Poulsen.