Prøv avisen

Vestjysk valgdrama kan sende Kristendemokraterne i Folketinget

Med ”det gode liv” som valgkampsslogan tror Kristian Andersen, folketingskandidat for Kristendemokraterne, fuldt og fast på, at han kan sikre sig et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds. Foto: Frederik Fogde

Kristendemokraterne har sat alt ind på et kredsmandat i et vestjysk lokalopgør, hvor Venstre skal forsøge at holde på den tidligere minister Esben Lunde Larsens stemmer

Det er tidlig morgen, og Kristendemokraternes vestjyske folketingskandidat Kristian Andersen står klar til at dele valgkampsmateriale ud ved gymnasiet i Tarm.

”Skal du lige have en folder med?,” spørger Kristian Andersen en ung gymnasieelev.

”Nej tak, jeg synes ikke, religion hører til i politik,” svarer hun.

”Det er vi enige om,” svarer Kristian Andersen og retter hovedet mod Kristeligt Dagblads journalist:

”Men det gør værdier til gengæld.”

Ret skal være ret. De fleste forbipasserende elever tager høfligt imod pjecerne, ja, flere udbryder sågar, at ”de i hvert fald stemmer på Kris-tian,” når krydset skal sættes den 5. juni. Men den unge gymnasieelevs ord leder tankerne hen på en af de historisk set store udfordringer for Kristendemokraterne: fordommene om partiet og dets holdninger til eksempelvis abort og homoseksuelle ægteskaber.

Hvis Kristian Andersen skal lykkes med at hente de cirka 18.000 stemmer, der skal til for at opnå et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds og endelig få Kristendemokraterne i Folketinget igen, skal vælgerne vide, at religionen hører til i kirken, men at partiet til gengæld tager udgangspunkt i de kristne værdier. Det, Kristian Andersen kalder ”det gode liv”, og som drejer sig om et familieliv i balance og at hjælpe de svage i samfundet. Kristendemokraterne har ikke været repræsenteret i landets øverste parlamentariske forsamling siden 2005, men chancen er i år større end nogensinde, tror han.

”Ordet kristen i Kristendemokraterne betyder medmenneskelighed, frihed og ansvar. Hvis du vil høre evangelierne udlagt, skal du gå ind i kirken. Det er overhovedet ikke det, det handler om på den politiske bane,” siger Kristian Andersen og leder snakken hen på det seneste kommunalvalg i 2017, hvor Kristendemokraterne fik 15,5 procent af stemmerne i Ringkøbing-Skjern Kommune:

”Jeg vil gerne stå for menneskelighed, omsorg for den svage og en ordentlig tone, og det synes jeg vinder genklang. Der er noget, der rykker sig herude. Og jeg synes, vi har fået en rigtig god start på valgkampen,” siger han.

I Ringkøbing sidder en anden mand med folketingsambitioner, men med anderledes udfordringer. Kenneth Mikkelsen hedder han, og han stiller op for Venstre. Det er ham, Kristian Andersen skal forsøge at kapre stemmer fra. Selvom Kenneth Mikkelsen er kandidat i en traditionelt sikker kreds for partiet, er der nervøsitet at spore. Stemmesluger i området og tidligere minister Esben Lunde Larsen fra samme parti genopstiller nemlig ikke, og det er nu op til den politisk ukendte Kenneth Mikkelsen at holde på hans stemmer.

”Selvfølgelig har jeg mine øjne rettet mod Kristendemokraterne. Jeg vil sige det sådan, at jeg ikke personligt tror på, at de opnår valg. Det er min analyse. Men der kan være en pointe i, at de får flyttet nogle stemmer, så ingen af os opnår valg. Det er den risiko, der er, og den risiko, som vælgerne her skal forholde sig til. At man kan risikere, at stemmerne fordeles på en måde i Ringkøbing-Skjern Kommune, så man ikke har en repræsentant herfra på Christiansborg. Det er jo en lang tradition, man i så fald bryder,” siger Kenneth Mikkelsen.

Kristian Andersen arbejder til daglig som forstander på efterskolen Solgården i Tarm, og blandt hans mærkesager kan nævnes minimumsnormeringer i børnehaverne og fleksible muligheder for at tilpasse balancen mellem arbejde og familieliv. Kenneth Mikkelsen kommer fra et job som erhvervsdirektør i Erhvervsrådet Herning og Ikast-Brande, og hans prioriteter ligger i højere grad i økonomien. Pengene skal passe, og et erhvervsliv, der trives, er en forudsætning for velstand. Fælles for dem er, at de begge er opstillet i Ringkøbing-kredsen, og at de slår sig op på den vestjyske identitet. Ansvar, nærhed og en forståelse af, at Vestdanmark har værdi, er fokuspunkter, begge kandidater nævner.

Hos lokalbefolkningen følger mange den lokale dyst tæt, og det er netop fokuseringen på vestjyske dyder og på at sikre et lokalt islæt på Christiansborg, man vægter i stemmeboksen. Udlændinge, som nærmest har kapret den landspolitiske dagsorden i den første uge af valgkampen, fylder derimod ikke ret meget – i Ringkøbing er der ikke mange burkaer, og befolkningen oplever ikke integrationen som fejlslagen, nej, vestpå ser man snarere udlændinge som en ressource.

Som pensionist Tage Elkjær udtrykker det, da Kristeligt Dagblad møder ham, er det ”hovedløst”, hvad der sker på Christiansborg i udlændingepolitikken, og han håber, at et nyt vestjysk folketingsmedlem kan bringe andre sager på bordet i Folketinget.

”For til gengæld er ældre- og sundhedspolitikken dominerende, når jeg snakker med venner og bekendte. Specielt er vi meget bekymrede over, at flere og flere opgaver går til kommunerne, for de er ikke så godt klædt på til at varetage dem,” siger Tage Elkjær og nævner, at også klimaspørgsmålet interesserer ham.

Helena Sørensen, som er kørelærer i Ringkøbing, påpeger, at der er blevet for langt fra politikerne i København og til Vestjylland.

”Derfor er det vigtigt for mig, at vi har en lokalpolitiker, der taler vores sag og kæmper for, at vi beholder nogle af tingene i Vestjylland,” siger Helena Sørensen og tilføjer, at hun ”helt sikkert” sætter sit kryds ved Kenneth Mikkelsen.

Det er ellers stemmer som Helena Sørensens, Kristian Andersen skal forsøge at kapre. Denne morgen er der tikket en ny meningsmåling ind på hans telefon. 1,8 procent står Kristendemokraterne til, lige under spærregrænsen på to procent, og det er, som kandidaten selv udtrykker det, ”benzin og grøn diesel på motoren”. Situationen er helt anderledes end ved folketingsvalget i 2015, påpeger Kristian Andersen.

”Folk har fået øjnene op for, at chancen er væsentlig større denne gang. Blandt andet på grund af de tidligere stemmer på Esben Lunde Larsen (Esben Lunde Larsen fik 8622 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2015, red.), som jo for en eller anden del selvfølgelig vil gå til Venstre. Men hver gang der skiftes kandidat, er der bare nogle ting i spil. På den måde er der en mere åben bane at spille på,” siger Kristian Andersen, som tror på, at han har et fortrin i forhold til Venstre-kandidaten:

”Jeg har ikke noget belæg for at sige, at Kenneth Mikkelsen skulle være svagere end Esben Lunde Larsen, han er bare mindre kendt. Da jeg gik ind i politik for ni år siden, var jeg også et ubeskrevet blad. Det gør årene noget ved,” siger Kristian Andersen og fortsætter:

”Så jeg er ikke optaget af, om jeg kan slå ham eller få flere stemmer. Jeg er optaget af en ting: Og det er at sikre Kristendemokraterne så mange stemmer som overhovedet muligt.”

Men er jeres mærkesager slagkraftige nok til at markere sig landspolitisk i en valgkamp, hvor udlændinge og økonomi fylder så meget, som det gør?

”Det mener jeg, de er. Og så vil jeg samtidig sige, at vi bestemt også har politik på andre områder. Men nu spurgte du også om, hvor vi kan skille os ud, og det er i prioriteringen af, hvad vi sætter øverst på dagsordenen,” siger Kristian Andersen.

Kenneth Mikkelsen er ikke bleg for at pege på modstanderens svaghedspunkter.

”Når man dykker ned i Kristendemokraternes partiprogram, er der ikke et ord omkring den økonomiske politik. De har sågar udgivet en finanslov, der hedder ’børnenes finanslov’. Og det kan godt være, at jeg er farvet, men i min verden er en finanslov noget med økonomi. Der er bare ikke et komma omkring økonomi,” siger Kenneth Mikkelsen og uddyber:

”Det er fint at gå ud og love vælgerne det ene og det andet og det tredje. Men hvordan skal det finansieres? Det er et ansvar, vi tager som politikere, når vi stiller vælgerne noget i udsigt.”

Men tror du ikke omvendt, at nogle af de værdier – det nære, familie og børnehaver – går rent ind hos vælgerne i Vestjylland?

”Der er jo ikke nogle af deres forslag, der ikke er sympatiske. Jeg bliver bare nødt til at angribe økonomien i det. Vi vil alle sammen have flere pædagoger. Vi skal bare forholde os til, hvordan det skal finansieres. Og jeg mener at kende vestjyder så godt, at jeg ved, de også synes, at pengene skal passe,” siger Kenneth Mikkelsen.

Hos den lokale avis, Ringkøbing-Skjern Dagblad, mener chefredaktør Gudrun Pedersen, at Kristian Andersen har en fordel i, at han er lokalkendt, har siddet i byrådet ni år og bor i Tarm. Men, påpeger hun, der er stadig et langt stykke op til de cirka 18.000 stemmer, der vil udløse et kredsmandat. Kenneth Mikkelsens udfordring består i, at han bor uden for kommunegrænsen, i Herning, hvor de fleste Venstre-stemmer formentlig går til finansminister Kristian Jensen (V). Kenneth Mikkelsen skal altså hente størstedelen af stemmerne i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor han er relativt ukendt.

”Der er de her løse stemmer fra Esben Lunde Larsen. Og ja, det var Venstre-stemmer. Men det er borgerlige stemmer, og i Kristian Andersen er der en borgerlig mand, der er ’lokal-lokal’. Det betyder noget for nogle, og der har været diskussioner om, hvor Kenneth Mikkelsen selv står. Han har til gengæld gjort meget for at blive kendt, men det tror jeg da helt klart er hans udfordring,” siger Gudrun Pedersen.

Kenneth Mikkelsen, Venstre-kandidat i Vestjylland, skal forsøge at løfte arven fra den tidligere minister Esben Lunde Larsen (V), som ikke genopstiller ved folketingsvalget. Foto: Venstre