Vi bruger mere tid på madlavning

Danskerne -- og især de danske mænd -- bruger længere tid på at stå i køkkenet end tidligere. -- Foto: Scanpix.
Danskerne -- og især de danske mænd -- bruger længere tid på at stå i køkkenet end tidligere. -- Foto: Scanpix.

Danskerne viser større interesse for at lave mad og tilbringe tid i køkkenet eller kantinen. Siden 1987 er især mændene begyndt at bruge mere tid på både madlavning og spisning. Sammenlagt spenderer herren i huset nu to timer og 16 minutter om dagen ved køkken- og spisebord mod en time og 40 minutter i 1987. Kvinder bruger to timer og 32 minutter om dagen på at spise og lave mad. Det viser de seneste tal fra Socialforskningsinstituttet.

Med det stigende tidsforbrug på spisning og madlavning haler mændene ind på kvinderne, hvad angår tid i køkkenet. Kvinder bruger mindre tid på madlavning end tidligere, men længere tid ved middagsbordet. Mænd både spiser og kokkererer mere.

– Tallene gør op med den forestilling, at man i en travl og stresset arbejdsuge ikke længere tager sig tid til at lave mad selv. Men madlavning og spisning bliver af flere og flere opfattet som en form for socialt samvær, når man endelig har lidt fritid, vurderer økonom i Landbrugsraadet Klaus Jørgensen til magasinet FoodCulture.

– Når mændene haler ind på kvinderne i tidsforbrug i køkkenet, kan det hænge sammen med, at de mest laver mad i weekenden, hvor man har god tid, mens det er kvinderne, der står for madlavningen i den travle hverdag, siger Klaus Jørgensen.

Den vurdering bliver bakket op af Birthe Linddal Hansen fra Institut for Fremtidsforskning, der understreger, at det ikke er i hverdagen, der bliver brugt mere tid i køkkenet. Hun medgiver dog, at forestillingen om, at vi ikke laver mad mere, er forkert:

– Folk taler hele tiden om, at den danske madkultur er i opløsning. Det er ikke rigtigt. Vi ændrer bare vores madvaner: Er den daglige madlavning blevet en sur pligt, så køber man sig bare fra den. Og hvis børnene i fremtiden får et hovedmåltid i skolen, og forældrene spiser på arbejdspladsen, så kan man også nøjes med en hurtig pizza på hverdagsaftnerne. Til gengæld vil der så være dage, hvor man som en modreaktion på de mange færdigretter bruger flere timer i køkkenet på selv at koge fiskefonden og bage brødet. Fødevarer bliver et hobby-projekt, som vi bruger lang tid på, især i weekenden, forklarer hun.

/ritzau/