Vi efterlader stadig mindre til arvinger

Det er i dag cirka hver syvende dansker over 50 år, der ”bestemt” forventer at efterlade sig en arv, viser Ældre Sagens Fremtidsstudie fra 2015. Hver tredje siger, at de måske vil efterlade noget, og halvdelen siger sandsynligvis ikke eller helt sikkert nej. Foto: Tegning: Rasmus Juul

Selvom vi har fået flere penge, oplever advokater, at stadig færre planlægger at lade familien arve noget særligt. Vi lever i stigende grad for os selv og har ikke det samme familiefællesskab som tidligere, lyder forklaringen

9 ud af 10, der opsøger advokat Poul Jost Jensen for at få lavet et testamente, siger det direkte: Hvis der er penge tilovers, er det en fejl.

Det bliver sagt med et glimt i øjet, forklarer han, og der er som regel penge at arve, men for bare 10 år siden lavede ingen grin med den slags. Og for 20 år siden skulle der helst være rigeligt til de efterladte.

”Der er sket et tydeligt holdningsskred gennem de 40 år, jeg har været advokat,” siger Poul Jost Jensen, der er partner i landets største advokatkæde Advodan.

”Og skreddet bliver stadig mere tydeligt, for jeg hører ofte de 30-40-årige, sige, at ’vi lever ikke for vores børn, vi lever for os selv’. Så det er min fornemmelse, at hos den næste generation vil der helt reelt ikke være noget særligt at arve.”

Flere advokater med speciale i arv og testamente har samme oplevelse. En del af udviklingen skyldes dog, at flere deler ud af arven, mens de lever. Både fordi pengene sidder løsere, og fordi der er øget fokus på ikke at skulle betale så meget i arveafgift.

Det er i dag cirka hver syvende dansker over 50 år, der ”bestemt” forventer at efterlade sig en arv, viser Ældre Sagens

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.