Ærøboere: Når noget truer øens fremtid, står man sammen

Efter Dunkær Slagteren gik konkurs, har en flok ærøboere indsamlet en halv million kroner, så de kunne købe bygninger og inventar. Under navnet Ærø Slagteren håber de nu at kunne skabe et bæredygtigt, økologisk slagtehus og en butik med gourmet-specialiteter

Ærøboere: Når noget truer øens fremtid, står man sammen
Foto: Bjørg Tulinius.

Når noget truer øens fremtid, så står man sammen på Ærø.

Sådan beskriver Stine La Boube den mentalitet, som igen blev tydelig, da øens eneste slagteri og slagterforretning pludselig gik konkurs for tre måneder siden.

”Det kom som et chok. Dels kender vi slagteren, René Holm, og har fået slagtet vores dyr hos ham i mange år og samarbejdet med ham om nye produkter, og dels så er vi jo fuldstændig afhængige af, at vi kan få slagtet dyrene her på øen, så de ikke skal fragtes over med færgen til fastlandet,” fortæller Stine La Boube, der er forstander på Poppelgårdens Praktiske Jordbrugsskole, der tilbyder unge med særlige behov en tre-årig landbrugsuddannelse.

Hun gik derfor med ind i den styregruppe, der trådte sammen kort tid efter Dunkær Slagterens konkurs for at se, om der kunne skabes en ny og holdbar løsning for en fortsat slagtervirksomhed på øen. På bare fire dage lykkedes det via opsøgende arbejde at samle knap en halv million kroner sammen, så konkursboet kunne købes, og siden har styregruppen fundet både en bestyrelse og en direktør til det nydannede anpartsselskab ”Ærø Slagteren”.

Også folk udenfor øen har købt anparter. Folk, der for eksempel har et sommerhus på Ærø eller på anden måde nærer en særlig kærlighed til øen midt i det sydfynske øhav. Personligt har Stine La Boube også skudt penge i foretagendet.

”Jeg har fået et arveforskud, som jeg kunne bidrage med. Og umiddelbart kan jeg da godt tænke, om det nu også er klogt, for hvad nu hvis det ikke lykkes. Men det ville da være værre, hvis vi ikke forsøger at gøre noget. Faktisk tror jeg også meget på det nye koncept, hvor vi vil satse på økologisk slagtning og færre, men særlige gourmetprodukter, der ikke kun skal sælges her på øen, men også af specialbutikker rundt i landet.”

Stine La Boube er udmærket klar over, at der netop også skal noget særligt til for, at en ø som Ærø skal fastholde arbejdspladser og ikke bare ende som fremtidsløs ferie-koloni.

Men hun er ikke så bekymret, for netop Ærø ser ud til at klare sig bedre end mange af de andre danske øer, siger hun.

”Jeg tror, Ærø er ved at blive et hipt sted. Ikke kun for ældre mennesker, der flytter hertil som pensionister. I dag er der en del unge børnefamilier, der bevidst vælger at slå sig ned herovre, fordi man får noget her, som man ikke får andre steder. Udover gratis busser og gode skoler, så er det blandt andet en ro og et nærvær og et helt specielt sammenhold – og så er vi altså en ø, der ikke er kendt for at give op.”