Præst i Betlehemskirken i Aarhus: Vi erfarer, at kirken er levende

For Maria Thaarup, præst i Metodistkirken, har nydt oplevelsen af fordybelse under coronakrisen, men savner stadigt mere de forskellige fællesskaber, hun normalt deltager i

Maria Thaarup (født i 1990) er præst i Betlehemskirken, Aarhus Metodistkirke, og spejder- og ungdomspræst i Metodistkirken i Danmark Hun er samtidig ved at tage en kandidatgrad i Diakoni på Aarhus Universitet. – Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.
Maria Thaarup (født i 1990) er præst i Betlehemskirken, Aarhus Metodistkirke, og spejder- og ungdomspræst i Metodistkirken i Danmark Hun er samtidig ved at tage en kandidatgrad i Diakoni på Aarhus Universitet. – Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Hvad er det værste ved denne tid?

Det er absolut de mange fællesskaber, jeg går glip af for tiden: mine studiekammerater på Aarhus Universitet, kirkens fællesskab, de mange lejre og kirkearrangementer, min elskede familie og fantastiske venner. Vi erfarer alle sammen på den hårde måde, at Guds kirke er levende og består af menneskene deri og ikke bygningerne, selvom de i den grad har deres berettigelse.

Gudstjenesterne er blevet flotte online, men at være i kirkerummet og opleve fællessang, nadverfejring, forbøn og samværet i og efter gudstjenesten med fællesspisning, samtale, omsorg og grin, er svært at undvære. Alt det længes jeg så uendeligt efter. Men helt banalt savner jeg ”min” læsesal og faktisk også at komme i et træningscenter og løfte på rigtigt tunge ting.

Hvad er det bedste ved denne tid?

At jeg har fået tid og ro til et kontemplativt liv med mere bøn, bibellæsning og fordybelse. Eksempelvis fordi jeg er sluppet for de mange rejsedage, jeg normalt har i løbet af et arbejdsår som spejder- og ungdomspræst i Metodistkirken i Danmark.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig denne vinter.

Jeg er startet på en ny andagtsbog, som hedder ”Elsket ubetinget – daglige påmindelser om vores sande identitet” af Henri J.M. Nouwen, som jeg varmt kan anbefale. Det føles aldeles påfaldende og som en vild måde at erfare Guds kærlighed og nåde på, at en gammel romersk-katolsk hollandsk præst i sin tid har skrevet tekster, der taler fuldstændigt ind i mit liv i 2021.

Derudover sætter jeg stor pris på at læse Magnus Malms ”Fri til at tjene – lederskab i Jesu fodspor”. Af skønlitterære værker har jeg slugt de fleste af Per Pettersons bøger efteråret igennem, hvoraf ”Ud og stjæle heste” er et sandt mesterværk, som er værd at læse! Men den sidste roman, jeg afsluttede, var ”Alt må vige for natten” af Delphine de Vigan, som er et smukt værk om familier, misbrug og mor og datter-relationer.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

De daglige løbe- og gåture og styrketræning hjemme på stuegulvet. Oplevelsen af at prioritere og tage sig tid til at røre sig og se på noget grønt og levende hver dag, også selvom kalenderen er fyldt med opgaver og aftaler, er helende og lærerigt.

At bevæge sig udendørs, fordi man har valgt det og for at være i Guds natur, og ikke fordi man skal fra A til B, er en skøn pausetid at tage sig. Og så er det en øjenåbner for mig, at nu hvor alle sociale sammenkomster er taget ud af mit liv, så har jeg stort set ikke rørt alkohol siden sommerferien, og jeg har det så fint med det.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at komme igennem coronatiden?

Bevar struktur i dit liv, udnyt nogle af de ting, du ikke kan normalt, læs spændende bøger, se gode film og spis dejlig mad, vær nådefuld over for dig selv, og kom ud og få frisk luft hver dag. Mist ikke håbet – det bliver godt igen.