Prøv avisen

"Vi gør det her for vores datter"

Thorning afviser rødt løftebrud Foto: Julie Bülow.

Lillian og Svend Drews mistede deres datter og svigersøn i en ulykke med en spritbilist. Siden har de kæmpet for at få realiseret loven om alkolåse

For fire år siden blev Svend og Lillian Drews datter og svigersøn dræbt i en trafikulykke med en spritbilist, der trak overskrifter på nationalt plan.

Siden har familien kæmpet en utrættelig kamp for alkolåse i Danmark, men nu er der snart ikke mere at kæmpe med.

Svend og Lillian Drews har fortalt deres historie så ofte, at sorgen ikke længere spontant flyder over. På fire år har de investeret alt, hvad de ejer og har på at udbrede deres budskab, Alkolås redder liv, til medmennesker, politikere og sågar firmaer.

Vi har solgt sommerhuset for at skaffe penge til vores ture rundt i landet. Vi skal bruge foldere, og de er dyre at trykke. Nu har vi også sat huset til salg, siger Svend Drews, der er førtidspensionist, mens Lillian er på folkepension.

Vores liv handler om børnebørnene og så alkolåsen. Vi går ikke til fester og sådan. Vi gør det her for vores datter. Nogle kalder os måske idioter. Lillian kalder os de grå skygger. Vi er ikke de samme mennesker mere, siger Svend Drews.

LÆS OGSÅ: Ingen dansk interesse for svenske erfaringer med alkolåse

Egentlig må man vist ikke sådan sende breve til ministrenes privatadresser. Men vi ville høres, og det endte også med, at vi fik besked om, at nu skulle vi til møde med justitsministeren, fortæller Svend Drews.

I december 2009 var han og Lillian og deres to børnebørn indkaldt til møde på Christiansborg.

Ministeren viste oprigtig interesse i familiens inderlige ønske om at standse spritbilister. Et halvt år senere blev loven om, at dømte spiritusbilister med en vis promille skal have alkolås i bilen, vedtaget.

Det var da lidt en sejr at få at vide, at nu blev der gjort noget. Men det har aldrig handlet om at vinde for os. Det handler om at skåne menneskeliv, siger Svend Drews.

Men det gør én tosset og rasende at vide, at loven ikke er blevet til noget endnu, siger Lilian Drews.

Selvom pengene begynder at slippe op, har den lille familie ikke tænkt sig at stoppe kampagnen, før det er blevet lov, at alle danske biler skal have alkolås. Næste mål er at få huset solgt, så der igen er råd til at trykke foldere.