Smil: Danmark har haft det vådeste efterår nogensinde

I dag kan det fejres, at det danske vejr netop har slået rekorden for det vådeste efterår. Selvom regnvejret måske ikke lyder som noget, man får lyst til at fejre, så kan regnen faktisk gøre os mere lykkelige, fortæller psykolog

Dette efterår er det vådeste i Danmarks historie. Men intet er så galt, at det ikke er godt for noget. For regnvejr kan faktisk gøre os lykkeligere, mener psykolog. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette efterår er det vådeste i Danmarks historie. Men intet er så galt, at det ikke er godt for noget. For regnvejr kan faktisk gøre os lykkeligere, mener psykolog. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Det er ualmindeligt vådt at være dansker i øjeblikket. På gader og veje færdes de færreste uden en paraply spændt over hovedet. I morgentrafikkens busser er luften tyk af dampen fra de mange folk i glinsende regnfrakker, der forsøger at undgå de værste byger midt i myldretiden. Og radiatorerne på folkeskoler landet over kan snart ikke ånde gennem bunken af våde vanter, huer og gennemblødte sokker, der er lagt til tørre.

Det er da også et imponerende vådt vejr, vi har oplevet de seneste måneder, fortæller klimatolog ved DMI Mikael Scharling. Så vådt, at dette efterår netop har slået alle andre års rekorder.

”September og oktober var utroligt våde, hvor der i begge måneder faldt omtrent 130 millimeter. Det gør, at vi nu her i november opnår rekorden. Det er dog ikke ligefrem en overraskelse. Efterårene har de senere år været meget våde, og nedbørsmængderne har generelt været stigende i Danmark.”

Allerede for en måned siden var der faldet lige så meget regn i Danmark, som der normalt gør på et helt år. Siden er årets nedbørsmængde steget til over 814 millimeter, hvoraf så stor en del af regnen er faldet siden septembers begyndelse, at vi netop har slået den tidligere rekord for det vådeste efterår nogensinde. Den blev sidst sat i 1967, hvor der i perioden fra september til og med november faldt 327 millimeter regn.

Den store mængde regn påvirker ikke kun danskernes valg af påklædning. Den kan også påvirke vores sundhed, hvis vi bor i et hus, der ikke er komplet vandtæt, fortæller Torben Sigsgaard, der er professor ved institut for folkesundhed ved Aarhus Universitet.

”Hvis husets ydre ikke er tæt, kan der ophobes vand i bygningen. Det kan føre til, at der opstår vækst af skimmelsvamp, som særligt er et problem for helbredet, hvis man har astma eller allergier i forvejen. Derfor skal man være opmærksom på at tørre bygningerne ud, hvis der er trængt vand ind,” siger han.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017 Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Men selvom årstidens regn kan få kælderejere til at svede af nervøsitet for vandskader, så er der intet galt, uden at det er godt for noget. Eller rettere sagt: nogen.

En pluviofil er en person, som elsker regnen. Og selvom det måske er sjældent, at du selv vågner op med det helt store smil, når ruden er tilplastret af små regndråber, så er der mange fordele at hente, hvis man lærer at glædes over regnvejret. Det fortæller psykolog Birgitte Sølvstein.

”Det er da ærgerligt, at vi ofte taler negativt om regnen, når det i gennemsnit regner hver anden dag. Lærer man at nyde regnen, så kan man faktisk blive et mere lykkeligt menneske.”

Og det er der flere forskellige grunde til, forklarer Birgitte Sølvstein. Blandt andet taler regnen til flere af vores sanser.

”Lyden af regn er utroligt beroligende, hvis bare man tager sig tiden til at lytte. Og så stimulerer regnens duft vores nervesystem, blandt andet fordi vores biologiske instinkt forbinder duften af regn med, at planterne gror, men også fordi vi ofte forbinder duften af regn med minder fra barndommen.”

Og det er vigtigt, at vi ikke bare observerer regnen gennem ruden, men at vi også hopper i gummistøvlerne og begiver os ud i det våde vejr, fortsætter Birgitte Sølvstein.

”Hjernen har brug for lys og frisk luft, og så gavner det os at nyde naturens farver og dufte. Det afspænder nervesystemet,” siger hun.