Prøv avisen
Halve sandheder og hele løgne

Filosoffer advarer: Vi kan få en faktakrise på niveau med sidste årtis finanskrise

Mads Vestergaard (tv.) og Vincent Hendricks (th.) advarer i den nye bog ”Fake news – når virkeligheden taber” om de farer, som ligger i, at nettet flyder over med urigtige, konspiratoriske og populistiske informationer. Mod­stan­de­ren er ikke en bestemt politisk fløj, men sølvpapirshatten som symbol på at frygt, fordomme og fristende simple fortolkninger kan modvirke, at sandheden indhenter os til sidst. Foto: Emil Kastrup Andersen

Nutidens medier er lige nu i samme situation som de finansielle ratingbureauer op til finanskrisen. Hvis de hellere vil tjene penge end være målestok for sandt og falsk, bryder systemerne sammen, og ”sølvpapirshattene” får overtaget, advarer filosofferne Mads Vestergaard og Vincent Hendricks

”Fakta har det med at indhente dig,” har USA’s tidligere præsident Barack Obama sagt. I det lange løb kommer sandheden, kendsgerningerne, for en dag. Sådan vil vi gerne tro, det er. Ligesom vi gerne vil tro, at markedsøkonomien sikrer, at udbud og efterspørgsel matcher hinanden, at det bedste eller billigste produkt er det, der i det lange løb får kunderne, og at vi både kan putte vores tillid i penge og vores penge i tillid.

Men i løbet af de seneste år har der vist sig mange faretruende tegn på, at en faktakrise svarende til den finanskrise, der brød ud for 10 år siden, kan være på vej eller allerede er begyndt. De systemer, som skal holde befolkningen orienteret om, hvad der er kendsgerninger, er under et hidtil uhørt pres, og hvis ikke borgere, beslutningstagere og medier er sig meget bevidste om de nye mekanismer, som er på spil, vil en faretruende stor del af befolkningen gå glip af sandheden.

Sådan lyder advarslen fra professor og centerleder Vincent Hendricks og forsker Mads Vestergaard, begge fra Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet. På mandag udgiver de bogen ”Fake news – når virkeligheden taber”, som netop forsøger at beskrive disse mekanismer.

”Kendsgerningerne indhenter os kun, hvis befolkningen bliver bekendt med dem. Mange føler måske, at Obamas efterfølger Donald Trump er ved at blive indhentet af dem. Men undersøgelser har vist, at 80 procent af hans vælgere synes, han klarer sig fint, selvom der er blevet afsløret en masse usandheder. Det viser, at man kan immunisere sig mod kendsgerninger,” siger Mads Vestergaard.