Formand for videnskabsetisk komité: ”Vi kan ikke bekæmpe pandemien, hvis ikke vi gør det i fællesskab”

Ifølge Mette Hartlev, der er professor og formand for National Videnskabsetisk Komité, har pandemien givet rum til at reflektere over løsninger,
der rækker ud over coronakrisens dilemmaer

Mette Hartlev (født i 1958) er formand for National Videnskabsetisk Komité og professor i sundhedsret på Københavns Universitet. – Privatfoto.
Mette Hartlev (født i 1958) er formand for National Videnskabsetisk Komité og professor i sundhedsret på Københavns Universitet. – Privatfoto.

Hvad er det værste ved denne tid?

Det værste er den afstand, krisen har skabt til andre mennesker. Der er sket noget med den menneskelige kontakt. Når man mødes på Skype, er det som om, der er et filter i skærmen, der gør det svært at få et indtryk af, hvordan andre egentligt har det. Ikke at kunne være tæt på hinanden, både professionelt og privat, er et stort savn.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Det er, at der til gengæld er andre mennesker, som man er kommet tættere på og har fået en tættere relation til. Og så har corona givet anledning til at tale om nogle mere vitale, substantielle ting i tilværelsen. Det har skabt en tættere dialog. Vi har alle været nødt til at overveje de mere eksistentielle spørgsmål, og vi kan have samtaler, der stikker lidt dybere. Så på den måde har corona også givet en større nærhed til dem, man kan være tæt på.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig denne vinter.

To dokumentarfilm på Netflix, ”The Social Dilemma” og ”The Great Hack”, har gjort stort indtryk på mig. De handler om, hvordan sociale medier og algoritmer bidrager til at etablere ekkokamre, der dirigerer os rundt og får os til at blive mere og mere isoleret fra andre. De har tydeliggjort for mig, at hvis vi skal finde en løsning på pandemien, klimaet og alle mulige andre ting, så bliver vi nødt til at finde en løsning på den splittelse, som sociale medier har været med til at drive frem i vores samfund.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Jeg har virkeligt fundet ud af, hvor meget det betyder at indføre nogle rum, hvor jeg kan komme væk fra arbejdet og væk fra skærmen. Når man er så meget i sit hjem, bliver man opmærksom på, at man må skabe en orden og struktur omkring sin arbejdsdag og sørge for i weekenderne at have plads til også at gøre andre ting end det, der foregår på en skærm. Det har sammen med en større nærhed med naturen givet mig ro og mulighed for at reflektere, og det vil jeg tage med mig videre.

Hvad er det bedste råd, du vil give andre til at komme igennem coronatiden?

At være åben for at dele bekymringer og give sig selv lov til at reflektere over nogle af de store spørgsmål, som denne pandemi rejser om liv, død og prioriteringer. Globaliseringen betyder, at vi ikke kan bekæmpe pandemien, hvis ikke vi gør det i fællesskab på tværs af grænser og ser det som en mulighed for, at vi sammen kan finde løsninger. Muligheden for at tænke de tanker til ende og være åben for at få en større bevidsthed, håber jeg meget vil fæstne sig i befolkningen.