Vi siger det tit, men passer det virkelig, at sport handler om at være med og ikke om at vinde?

Når børn og unge dyrker sport, skal man ikke have for meget fokus på, hvem der vinder eller taber, viser ny forskning

Vi siger det tit, men passer det virkelig, at sport handler om at være med og ikke om at vinde?
Foto: Kenny Eliason/Unsplash.

Ordsproget “det handler ikke om at vinde, men om at være med” har de fleste nok hørt på et tidspunkt i deres liv. Men nu kan forskere konkludere, at der faktisk er noget om snakken. Et nyt dansk forskningsstudie - med fokus på, hvordan unge mennesker bliver motiveret af idræt – peger på, at ordsproget er mere end bare en talemåde. Studiet, der har besvarelser fra over 10.000 børn og unge, der dyrker idræt på fritidsplan, men også eliteniveau, viser, at et ensidigt fokus på resultatet faktisk hæmmer lysten til at dyrke idræt.

I stedet skal fokus ligge på sammenhold i klubben, og så skal man fokusere på at udvikle de tekniske færdigheder, for når de unge får konstruktiv kritik på deres færdigheder og udførsel af den enkelte opgave i sporten, styrker det lysten til at dyrke idræt og fortsætte i ens idrætsklub

Glen Nielsen, der er lektor på institut for idræt og ernæring på Københavns Universitet, er en af de forskere, der har været med til at udføre studiet.

”De her resultater går bare igen og igen på tværs af de 10.000 unge, vi har spurgt. Den sportsgren, de dyrker, virker heller ikke til at have en betydning, det er de samme resultater. Basketball, gymnastik, håndbold, badminton og volleyball. Og så får vi også snart data fra svømning,” siger Glen Nielsen.

I et land som Danmark med en lille befolkningsgruppe og dermed begrænset talentmasse, er det ifølge Glen Nielsen vigtigt, at man tidligt sørger for at tænde en glød i de unge, der får dem til at blive ved med at dyrke deres idræt.

“Hvis man kun har fokus på at vinde ude i klubberne, så viser vores forskning, at det er demotiverende, og de unge begynder at falde fra. I stedet skal man i højere grad have fokus på de opgaver, som skal løses i sporten. Laver man den gode tackling eller sidder ens saltomortale bare lige i skabet, så øger det lysten til at fortsætte i sin sport,” siger Glen Nielsen.

Men der er også andre udfordringer på idrætsområdet. Eksempelvis kan trænerens fokus og metode blive modarbejdet af de unges forældre. Klichéen om fodboldfaren, der står og råber på sidelinjen er desværre noget, man ser ude i klubberne. Og fodboldfaren kan være med til at skabe et træningsmiljø, der står i modsætning til det, træneren ønsker.

”Det er desværre noget der sker. Vi har fokuseret på hvad træneren kan gøre, men træneren er jo kun en faktor. Alt det udenom spiller også en rolle, og derfor kan det være sværere at skabe et miljø, hvor proces er i fokus,” siger Glen Nielsen.

På nogle måder er der også nogle ligheder mellem Glen Nielsens forskningsresultater, og den åbne ledelsesstil, som fodboldlandstræner Kasper Hjulmand bruger og er fortaler for. Men på et tidspunkt bliver man også nødt til at have lidt fokus på resultatet.

”Landshold er elite og præstation, så man bliver nødt til at have fokus på resultatet. Men et ensidigt fokus på resultater kan skabe succes på den korte bane, men det kan også skabe udbrændthed på sigt. Derfor har mange moderne trænere fokus på at fremme deres spilleres indre glæde for sporten,” siger Glen Nielsen.