”Vi skal passe bedre på hinanden, vores fællesskab og vores jord”

Enhedslisten går til valg på at mindske afstanden mellem top og bund i samfundet og på en grøn omstilling. Det fortæller politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen

Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten.
Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten. Foto: Folketinget.

Hvad er det vigtigste politiske mål for dit parti de næste fire år?

Det er at mindske afstanden mellem top og bund i vores samfund og få sat turbo på den grønne omstilling. Vi skal passe bedre på hinanden, vores fællesskab og vores jord. Vi vil hellere bruge penge på at sikre minimums-normeringer i børnehaver og give ældre en god alderdom, end vi vil give topskattelettelser og selskabsskattelettelser.

I hvilken grad synes du, der skal omfordeles i Danmark?

Jeg mener, at de mest velhavende skal bidrage lidt mere, da de har fået skatterabatter igen og igen de sidste mange år. Samtidig synes jeg, at det ville være fornuftigt at lette skatten i bunden - ikke kun for de lavestlønnede, men også de mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet. Jeg synes også, at vi skal indføre en skat på finansielle transaktioner.

Hvad vil I gøre for de mennesker, der har mistet deres dagpenge?

Vi mener, at de penge, som Lars Løkke, Kristian Thulesen Dahl og Margrethe Vest-ager i sin tid skar i dagpengesystemet, skal føres tilbage. Dagpengereformen er et klokkeklart eksempel på, at filosofien om, at hvis man bare gør mennesker fattige, så kommer de i arbejde, ikke holder.

Hvordan skal det danske samfund hænge økonomisk sammen efter 2020?

Det er nødvendigt, at vi bliver langt mere ambitiøse på klimaområdet. Det gode er, at der er arbejdspladser i det. Vi ved, at alle lande skal igennem en grøn omstilling, lære at bruge færre ressourcer og udvikle bæredygtige energikilder. De, der bliver gode til det, kan skabe rigtig mange arbejdspladser.

Hvad skal Danmark gøre for at tilpasse sig den store flygtningestrøm?

Det skærer i hjertet, når man hører vores to statsministerkandidater forsøge at overgå hinanden i en konkurrence om, hvem der kan behandle mennesker på flugt fra Islamisk Stat værst. Selvfølgelig kan Danmark ikke tage alle verdens flygtninge, det siger sig selv. Men vi kan og skal tage vores del af ansvaret. Jeg synes, det ville være et stærkt signal, hvis Danmark fordoblede vores antal af kvoteflygtninge fra 500 til 1000 om året. Det er selvfølgelig en dråbe i havet, men jeg synes, vi skal være et foregangsland. Jeg mener også, at Danmark skal arbejde for en mere fair fordeling af flygtninge i Europa.

Hvilket politisk resultat er du mest stolt af, når du kigger tilbage på Enhedslistens indsats de seneste fire år?

Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes os at få sat turbo på den grønne omstilling. Jeg er rigtig ked af, at de øvrige partier har solgt ud af Dong. Vores energiforsyning er så fundamental for vores liv, og jeg tror ikke, at der er nogen, der tror på, at Goldman Sachs kommer til at stå i spidsen for en grøn omstilling.