Vi søger litteraturen i en hurtig tid

Danskernes forbrug af skønlitteratur er stabilt, og knap halvdelen af os læser bøger hver uge. Det er gode tegn i en højteknologisk tid, siger eksperter

Vores trang til at læse bøger har været helt stabil gennem den seneste tids digitale stormløb. Fra 2010 til 2015 hverken steg eller faldt læsningen af skønlitteratur eksempelvis, og gennem hele perioden har knap 40 procent af danskerne ifølge undersøgelsen læst skønlitteratur mindst én gang om ugen og 16-17 procent dagligt.
Vores trang til at læse bøger har været helt stabil gennem den seneste tids digitale stormløb. Fra 2010 til 2015 hverken steg eller faldt læsningen af skønlitteratur eksempelvis, og gennem hele perioden har knap 40 procent af danskerne ifølge undersøgelsen læst skønlitteratur mindst én gang om ugen og 16-17 procent dagligt. Foto: Joachim Ladefoged.

Telefonen op af lommen, ind på den første og bedste nyhedsside. Hurtig information, en mail i farten. ”Tak for sidst,” lyder det i sms-boblen, der blander sig i det hele.

Mange lider nok af en smule dårlig samvittighed over telefonforbrugets overfladiskhed og ønsker samtidig, at de fik læst nogle flere bøger i stedet. For eksempel den romanklassiker, der ligger og venter på natbordet, eller de digte, der for længe siden blev anbefalet af en ven.

Men ifølge en ny undersøgelse er der ingen grund til panik, for vores trang til at læse bøger har været helt stabil gennem den seneste tids digitale stormløb. Fra 2010 til 2015 hverken steg eller faldt læsningen af skønlitteratur eksempelvis, og gennem hele perioden har knap 40 procent af danskerne ifølge undersøgelsen læst skønlitteratur mindst én gang om ugen og 16-17 procent dagligt.

Tallene er indsamlet af Stig Hjarvard, professor i medievidenskab ved Københavns Universitet, og afspejler ifølge ham, at læsning stadig er en meget forankret del af danskernes hverdagsliv.

”Der er ingen tvivl om, at der er blevet skærpet konkurrence omkring bogen, og at vi kan føle os presset af diverse apps og beskeder, der hele tiden vil i kontakt med os. Men ligesom vi fortsætter med at se tv og lytte til radio, så fortsætter vi med at læse bøger af lyst,” siger han.

Noget har dog forandret sig, påpeger Stig Hjarvard. Mange læser eksempelvis bøger på skærme som tablets, e-bogslæsere og smartphones, og især kriminalromaner er i høj kurs hos danskerne for øjeblikket. Næsten 50 procent af danske læsere angiver krimier som den type roman, de holder mest af at læse.