Vi søger litteraturen i en hurtig tid

Vores trang til at læse bøger har været helt stabil gennem den seneste tids digitale stormløb. Fra 2010 til 2015 hverken steg eller faldt læsningen af skønlitteratur eksempelvis, og gennem hele perioden har knap 40 procent af danskerne ifølge undersøgelsen læst skønlitteratur mindst én gang om ugen og 16-17 procent dagligt. Foto: Joachim Ladefoged / POLFOTO

Danskernes forbrug af skønlitteratur er stabilt, og knap halvdelen af os læser bøger hver uge. Det er gode tegn i en højteknologisk tid, siger eksperter

Telefonen op af lommen, ind på den første og bedste nyhedsside. Hurtig information, en mail i farten. ”Tak for sidst,” lyder det i sms-boblen, der blander sig i det hele.

Mange lider nok af en smule dårlig samvittighed over telefonforbrugets overfladiskhed og ønsker samtidig, at de fik læst nogle flere bøger i stedet. For eksempel den romanklassiker, der ligger og venter på natbordet, eller de digte, der for længe siden blev anbefalet af en ven.

Men ifølge en ny undersøgelse er der ingen grund til panik, for vores trang til at læse bøger har været helt stabil gennem den seneste tids digitale stormløb. Fra 2010 til 2015 hverken steg eller faldt læsningen af skønlitteratur eksempelvis, og gennem hele perioden har knap 40 procent af danskerne ifølge undersøgelsen læst skønlitteratur mindst én gang om ugen og 16-17 procent dagligt.

Tallene er indsamlet af Stig Hjarvard, professor i medievidenskab ved Københavns Universitet, og afspejler ifølge ham, at læsning stadig er en meget forankret del af danskernes hverdagsliv.

”Der er ingen tvivl om, at der er blevet skærpet konkurrence omkring bogen, og at vi kan føle os presset af

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.