Vi spiser flere millioner varme hveder

På store bededag er der tradition for varme hveder, og det giver bagerne ekstra gang i butikken

Traditionen tro, spiser mange danskere hveder på Store Bededag. -
Traditionen tro, spiser mange danskere hveder på Store Bededag. - .

I aften sætter mange danskere tænderne i en eller flere sprøde, varme hveder. Men det er langtfra alle, der bager dem selv. Tværtimod langer landets bagere i disse dage rigtig mange hveder over disken.

Op til store bededag bliver der solgt flere millioner, fortæller Anders Grabow, der er informationsmedarbejder i brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark og redaktør af bagermestrenes fagblad, Bager & Konditor. Han har haft kontakt med forskellige bagerforretninger for at komme frem til et samlet antal, men han kan ikke give et nøjagtigt svar, understreger han.

– Der bliver solgt rigtig mange hveder. Et slag på tasken er, at der bliver solgt fem-seks millioner. Men det er nok lavt sat, for jeg kan kun tale for håndværksbagerne. Hvis man også tæller supermarkeder med, er det endnu flere, siger Anders Grabow.

Skikken med de varme hveder aftenen før store bededag kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men går sandsynligvis længere tilbage. Ifølge Anders Grabow har opskriften dog ændret sig i løbet af årene.

– Opskriften bliver hele tiden optimeret. I dag bliver mange hveder lavet, flere dage før de skal sælges. Så lægges de på køl, så hævningsprocessen stopper. Når de så skal bruges, henter man dem frem og bager dem. De muligheder havde man ikke for 200 år siden. Derfor er opskriften tilpasset de nye muligheder. Hver enkelt bager skal nok også lave flere hveder end for 200 år siden, så det skal være mere effektivt, siger han.

Med indførelsen af store bededag i 1686 var det meningen, at alle skulle holde fri for at bede og gøre bod. Også bagerne. Men det har, ligesom opskriften, ændret sig siden.

– Jeg tvivler stærkt på, at der er bagere, der holder lukket store bededag. Jeg kender i hvert fald ikke nogen, der gør. Det er en god dag, og der er for mange penge i den til at holde lukket, siger Anders Grabow.

joergensen@kristeligt-dagblad.dk