Vi spiser sammen som aldrig før

Fællesskabet omkring spisebordet trives i en stresset hverdag. Vi rykker nemlig sammen om måltiderne, når vi har travlt

Det står ikke så skidt til med bordskikke og spisetraditioner, som man måske skulle tro. Både i landets daginstitutioner og i de private hjem samles man nemlig om bordet, når måltiderne indtages.

Billedet af familien, der spiser foran fjernsynet eller køber en hurtig pizza er knyttet til den stressede moderne tilværelse. Men manglen på tid har faktisk betydet det modsatte. Vi er rykket tættere sammen om måltiderne og bruger maden til at skabe struktur i en hverdag, der bliver mere atomiseret og styres af individuelle behov, siger forsker Niels Bøttger Rasmussen fra Institut for Fremtidsforskning.

En undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Aller Press viser, at langt de fleste danske familier spiser sammen hver eller næsten hver aften, og at maden otte ud af ti gange er hjemmelavet. Familierne fremhæver netop samværet som den vigtigste grund til at spise sammen, mens sundhed og kvalitet kommer ind på en anden- og tredjeplads.

Det er ikke kun i de danske hjem, at bordskikkene har fået en renæssance. I de seneste 10 år har flere af landets daginstitutioner indført, hvad man kunne kalde buffeter, hvor børnene selv har kunnet forsyne sig med mad, når de er blevet sultne. Men den trend er stærkt på retur, lyder det fra Marianne Nielsen, der er pædagogisk konsulent i Landsforeningen af Danske Daginstitutioner.

Det nye er, at man vender tilbage til det gamle. Institutionerne indfører faste spisetider og vaner, der for eksempel betyder, at børnene venter på hinanden. Det sker i en erkendelse af, at fællesskabet trives godt, når man spiser sammen, siger hun.

Udviklingen kommer ikke bag på seniorforsker Mai Heide Ottosen fra SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd der peger på, at det fælles måltid ikke bare handler om mad, men også handler om at være sammen socialt og drage omsorg for hinanden.

Netop derfor er det glædeligt, at daginstitutionerne har ændret kurs. Måltidet er med til at give børn sociale færdigheder. Vi lærer at tage hensyn og forstå andres behov, når vi spiser sammen og ikke bare spiser, når vi har lyst, siger hun.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk