Vi udliciterer jagten på kærligheden

Flere søger nu den eneste ene med hjælp fra professionelle headhuntere. Vi har mistet tilliden til, at naturen går sin gang, siger psykolog

"Jeg kan ikke love dem kærligheden, men jeg kan sætte rammen og skabe muligheden for, at mine klienter kan opnå dybe og reelle relationer gennem de rette matches og dermed være med på den første del af deres rejse mod det forhold, de individuelt ønsker," fortæller headhunter Helle Jensen. Modelfoto.
"Jeg kan ikke love dem kærligheden, men jeg kan sætte rammen og skabe muligheden for, at mine klienter kan opnå dybe og reelle relationer gennem de rette matches og dermed være med på den første del af deres rejse mod det forhold, de individuelt ønsker," fortæller headhunter Helle Jensen. Modelfoto. . Foto: Maskot.

Mange troede måske, at det arrangerede forhold for længst var passé. At vi vil være frie til at vælge vores egen partner og ikke lytte til, hvem andre ser som et godt parti for os. Men den udvikling lader til at være vendt.

I hvert fald er en ny datingmetode ved at vinde indpas herhjemme: Professionel matchmaking. Metoden ses blandt andet i programmet ”Gift ved første blik”, der vises på DR, og i tilbud fra datingbureauer. En af dem, der tilbyder ydelsen, er headhunter Helle Jensen, som for et par år siden startede virksomheden My Perfect Match. Her rekrutterer hun partnere til sine klienter ud fra deres kriterier og coaching.

”Mine klienter er ofte folk, som lever et godt liv, men har problemer med at finde den rette og måske render ind i den samme type igen og igen. Jeg bliver en ekstra dimension i deres sociale liv, der kan vejlede. Jeg kan ikke love dem kærligheden, men jeg kan sætte rammen og skabe muligheden for, at mine klienter kan opnå dybe og reelle relationer gennem de rette matches og dermed være med på den første del af deres rejse mod det forhold, de individuelt ønsker.”

Også Linda Victoria Skovsende oplever en voksende interesse for professionel hjælp i jagten på en partner. Hun er uddannet coach, har flere års erfaring med rekruttering af topledere og er dansk ambassadør for datingbureauet Windsor International, der har base i Holland og medlemmer i hele Europa.

”Interessen for professionelle matchmakere har været stor i USA og London i mange år, og vores fornemmelse er, at den er stigende i Skandinavien. Der lader til at være et kæmpe marked, hvilket kan skyldes, at vi nu er nået dertil i samfundet, hvor vi generelt gerne søger hjælp til personlige problemer – også når det gælder problemer med kærligheden.”

Windsor International er målrettet velhavende klienter, som ifølge Linda Victoria Skovsende har succes i deres professionelle liv, men svært ved at finde den rette.

”Det er mennesker, som er vant til at være kritiske og kan have svært ved at skulle rumme andre personers særegenheder. Det indre betyder noget for dem, men de har også en lang liste over andre objektive ufravigelige krav til blandt andet hårfarve, højde og udstråling. Personen skal passe ind i deres sociale liv og omgangskreds.”

At vi udliciterer jagten på kærligheden kan ifølge psykolog og ekstern lektor på Aarhus Universitet Asger Neumann skyldes, at vi i dag er mere kritiske med, hvordan vores partner skal være.

”Der er en tendens til, at man ikke har samme tillid til, at naturen går sin gang. Vi er mere bevidste om, hvilke kvaliteter og kompetencer vi ønsker i en partner. Nogle vil måske sige, at vi altid har vejet hinanden. Men der har alligevel været en periode med en større åbenhed for, at man skal have det til at fungere med det menneske, man møder og forelsker sig i,” siger Asger Neumann.

Sognepræst i Kirke Saaby Poul Joachim Stender mener, at det er menneskers ønske om at have kontrol over alting, der nu forplanter sig i spørgsmålet om kærlighed. Men kærlighed kan ikke kontrolleres, understreger han.

”Jeg kommer til at tænke på det engelske udtryk ’to fall in love’. Det at falde for nogen er som at glide i en bananskræl. Det er ikke planlagt. Hvis kærlighed bliver kontrolleret, bliver det til ens egen fortjeneste, noget man selv bliver værdig til. Jeg oplever kærlighed som en gave, man får foræret på linje med et godt helbred eller øjeblikke af lykke.”