Prøv avisen

Mor til barn med Downs: Vi valgte ikke Sally til. Hun kom til os

Selvom livet til tider er mere besværligt, når man har et barn med Downs syndrom, er det en kæmpe gave, fortæller Sallys mor, Rebekka Maria Andersson. – Privatfoto.

Da Rebekka Maria Andersson og Johannes Dybkjær fandt ud af, at de ventede et barn med Downs syndrom, blev de først oversvømmet af bekymringer. Men det skulle vise sig at blive begyndelsen på en livsøvelse i at give slip

”Det er en pige. Vi venter en pige. En pige!”

Sådan tænkte 31-årige Rebekka Maria Andersson, da telefonen ringede den 4. september 2013. Hun havde fundet lidt ro i et afsides hjørne af Kongens Have i København, da lægen i den anden ende af røret fortalte hende resultaterne af prøven.

”I venter en pige, og hun har Downs syndrom,” fortalte lægen fra Rigshospitalet, men Rebekka Maria Andersson hæftede sig først og fremmest ved, at deres førstefødte skulle blive en pige.

Rebekka Maria Andersson og Johannes Dybkjær havde nogle uger forinden besluttet, at de gerne ville kende kønnet på deres første barn, da de gerne ville vide så meget som muligt, når nu fremtiden var uvis. Fremtiden skulle dog blive mere uvis, end de endnu havde begreb om.

De kommende forældre gik oprindeligt til nakkefoldsscanningen uden de store overvejelser, og da vurderingen for, at deres barn havde Downs syndrom lå på 1 til 11, lød det i deres ører som en god sandsynlighed for et rask barn.

Tre uger senere viste det sig, at deres kommende barn med 99,8 procent sikkerhed havde Downs syndrom. Og den 15. februar 2014 blev de ét ud af blot to par det år, der blev forældre til et barn med Downs syndrom, hvor de kendte diagnosen på forhånd. 124 fostre blev valgt fra samme år.

DILEMMA:Ville du vælge et barn med Downs syndrom til ellers fra?

Den første tid var vanskelig. Først skulle de forholde sig til en høj risiko for at abortere, det var nemlig ikke sikkert, at deres datter ville leve. Derudover modtog de alenlange lister over følgesygdomme og nedslående statistikker, der pegede i retning af et sygdomsfyldt liv for deres datter.

Andre læser lige nu