Prøv avisen

Vi vil arbejde imod tabloidisering af DR

Direktør for DR Nyheder, Ulrik Haagerup. Foto: Ulrik Jantzen Denmark

DR's nyhedschef, Ulrik Haagerup, lover mere substans i nyhedsformidlingen på DR 1

Hvad mener du om kulturministerens kritik af DR 1's nyheder?

Det er i virkeligheden en kritik, som jeg deler på lange stræk, og jeg glæder mig til at diskutere den med kulturministeren. De seneste år er der sket et skred i nyhedsformidlingen, hvor tabloid-journalistikken har vundet frem i de fleste danske medier. Og vi har selv fokuseret for meget på ofre, konflikter og dramaer, men vi er allerede på vej i den rigtige retning igen. Men angående ministerens konkrete eksempel, var rockerne faktisk ikke tophistorie den pågældende dag, og historien handlede heller ikke kun om nogle få rockere, men om en europæisk tendens, der er interessant i lyset af bandekrigen. Men hvis ministerens kritik henviser til, at vi generelt skal gå i retning af mere væsentlighed, kunne jeg ikke være mere enig.

Er det også derfor, at I har droppet den såkaldte "René og Birthe-model", hvor jeres nyhedsudsendelser skulle stiles mod forskellige befolkningsgrupper klokken 18.30 og 21?

Ja, helt bestemt. Alle andre medier er blevet nichemedier, inklusiv aviserne, der de seneste år er blevet nichemedier for hver deres menighed. Men vi skal samle danskerne, og i den sammenhæng skal vi turde lave flere historier, der retter sig mod fællesskaber i stedet for enkeltpersoner. For vores opgave er ikke at konkurrere med TV 2, der kæmper om annoncekroner med TV3. Og faktisk tror jeg, at Tv-Avisens opgave bliver endnu vigtigere i fremtiden. Før i tiden fik man dagens nyheder hos os, men nu skal vi ikke kun levere informationer, men også rydde op i informationsstrømmen, så folk har noget at navigere efter.

Men gør kritikken ikke indtryk på dig?

Kritik gør altid indtryk. Da jeg startede i DR tilbage i 2007, ville B.T. have en kommentar til, at DR's nyheder var for højpandede. Lidt efter ringede Kristeligt Dagblad faktisk og ville have min kommentar til, at DR Nyheder leflede for laveste fællesnævner. Det viser meget godt udfordringerne for DR, hvis vi skal ramme alle. For det kan hurtigt blive en dans på barberbladet at finde den rigtige balance. Men der skal ikke være tvivl om, at vi skal have endnu mere substans i vores nyhedsudsendelser i fremtiden.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk