Viborg-succes kan ændre synet på provinsen

Fremtiden kan se lysere ud for provinsbyer i Danmark, efter at Viborg er blevet it-giganten Apples nye satsning. For flere internationale virksomheder vil i fremtiden vælge provinsen, og det bør blive en øjenåbner, mener fagfolk

Netop behovet for strøm og plads har gjort, at Apple har valgt Viborg som base for sit nye datacenter på 166.000 kvadratmeter. Kraftvarmeværket ved indkørslen til Viborg skal aftage store mængder overskudsenergi, som kommer byens borgere til gode.
Netop behovet for strøm og plads har gjort, at Apple har valgt Viborg som base for sit nye datacenter på 166.000 kvadratmeter. Kraftvarmeværket ved indkørslen til Viborg skal aftage store mængder overskudsenergi, som kommer byens borgere til gode. Foto: Henning Bagger.

De har svært ved at få armene ned i Viborg. Faktisk var i går den største dag i byens ellers lange historie, udtalte borgmester Torsten Nielsen (K).

Der blev det nemlig offentliggjort, at it-giganten Apple, som står bag populære produkter som iPhone, iPad og mac-computerne, vil bygge et datacenter til 6,3 milliarder kroner lidt uden for domkirkebyen. Det betyder cirka 300 lokale arbejdspladser og en markant styrkelse af byens tiltrækningsevne. Årets bedste erhvervsnyhed, mente handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Men perspektiverne er endnu større end det, mener flere fagfolk. For at Apple valgte netop Viborg blandt de mange danske og internationale bejlere er udtryk for en generel udvikling i retning af, at særligt højteknologiske virksomheder bosætter sig efter andre parametre end traditionelle virksomheder. Det er ikke så vigtigt at være lige der, hvor det hele sker. Det er snarere en ulempe.

Apple og tilsvarende virksomheder har nemlig allermest brug for plads og billig strøm. Af samme grund bliver virksomhedens andet europæiske datacenter placeret i en lille irsk by med under 4000 indbyggere.

”Det er svært at undervurdere betydningen af Apples valg,” siger medstifter af det teknologiske videncenter Innovation Lab, Mads Thimmer. Både for Danmark i forhold til verden og for provinsen i forhold til hovedstaden.

Den anerkendte britiske avis 'The Economist' kårede for nylig Danmark som verdens bedste land at investere i, og at Apple kommer til Danmark ikke bare understreger den position, men forstærker den yderligere.

Apple er nemlig et af de stærkeste brands i verden. Det er forretningsverdenens pæne og ekstremt dygtige dreng i klassen, den, som alle andre kigger misundeligt efter. Så med pengene følger masser af positiv omtale og nysgerrige øjne, mener han.

”Men måske lige så interessant, så understreger valget af Viborg, at den generelle magtbalance mellem hovedstaden og provinsen meget vel kan være ved at rykke sig. De ting, der afgør, hvor ikke mindst it-virksomheder slår sig ned, har provinsen også. De skal bare forstå at udnytte det,” siger Mads Thimmer.

Det samme tror fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator. Apple er den perfekte anledning til i højere grad at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft til Midtjylland og skabe en reel modvægt til hovedstaden. Men det kommer absolut ikke af sig selv, for det er set mange gange før, at lokalområder med en stor, international virksomhed ikke har formået at fastholde den arbejdskraft, der er fulgt med. For strømmen mod storbyerne er stærkere end nogensinde. Langt de fleste prioriterer familielivet og fritiden højt, og her er kulturtilbud afgørende. Er de ikke gode nok, pendler man hellere på arbejde fra storbyen.

”Det her bør give provinsen mod og tro på mere. De har nu fået et enormt trækplaster, der næsten svarer til, at Madonna optræder til halbal, og så nytter det ikke noget, at man bare køber ekstra saltstænger. Det er nu, der skal satses, og gør man det rigtigt, kan der sagtens ske en opblomstring af hele provinsområder, sådan som man har set det ske i USA og flere andre lande,” siger hun.

I Dansk Industri understreger branchedirektør Adam Lebech ligeledes, at Apples valg ikke blot er et kæmpe skulderklap til Danmark, men til Viborg og det provinsielle Danmark som sådan. Han tror på, at der nu kan blive rykket ved hele hovedstad/provins-diskussionen. For Viborg har vist, at også mellemstore provinsbyer kan tiltrække selv de største og mest eftertragtede virksomheder i verden.

”Det her bør være en øjenåbner. For provinsen, der kan suge godt med selvtillid fra Viborg. For hovedstaden, som nu ser, hvad provinsen er i stand til. Og for lands-politikerne i forhold til, hvordan der skal prioriteres fremadrettet,” siger han.

Påvirkningen på politikerne kan også ske på en anden måde, påpeger Mads Thimmer.

Når Apple har valgt netop Danmark og Irland, handler det nemlig også om, at de to lande er meget stærke på det grønne område med vedvarende energi gennem vindmøller og solenergi. Apple vil nemlig drive datacentret via vedvarende energi og sende sin overskudsvarme videre ud i det lokale fjernvarmenet. På den måde er valget af Danmark i høj grad et resultat af mange års aktiv miljøpolitik.

Og valget af Viborg er et resultat af, at mange virksomheder i Midtjylland er langt i arbejdet med vedvarende energi.

”At Apple kommer hertil viser, at værdibaseret politik kan have store, uventede gevinster. Og det understreger, at det kan betale sig at gøre det rigtige, for man kan sagtens forestille sig, at Danmark fremover får langt lettere ved at tiltrække store, internationale virksomheder, der gerne vil profilere sig på at være grønne.” siger han.