Denne artikel er en del af serien "De nye ældre". Få en mail hver gang, der udkommer en ny artikel i serien, ved at skrive dig op her.
Nogle er blevet fyret. Andre er blevet sendt hjem for at arbejde. Der er ingen tvivl om, at der siden den første nedlukning for et år siden er sket en ændring i arbejdsvilkårene for mange. Det gælder også ældre, der allerede er nået efterløns- eller pensionsalderen, men som holder fast i arbejdsmarkedet. Det gør de nemlig længere og længere, men spørgsmålet er, om pandemien kommer til at rokke ved det?
Ja, måske, siger Bert van Malkenhorst. Han er landskoordinator for Senior Erhverv, et landsdækkende frivilligt netværk for arbejdsliv til seniorer. Og så sidder han i Seniortænketanken, som er nedsat af Beskæftigelsesministeriet.
”Hvis man sidder med muligheden for at trække efterlønskortet eller kan gå på pension, så kan det godt være, man overvejer at gøre det i den her tid. For vi ved fra undersøgelser, at det blandt andet er arbejdspladsen og det kollegiale fællesskab, der trækker, når man er blevet ældre, og det forsvinder jo lidt i nogle brancher her i coronatiden,” siger han.
Bert van Malkenhorst peger også på, at det for ældre på arbejdsmarkedet kan være svært at komme tilbage efter en periode med ledighed. Det vil formentlig også få nogle til at trække sig, hvis de i løbet af det seneste år er blevet afskediget.
Det er dog en misforståelse, hvis man tror, at langt de fleste arbejder hjemme for tiden. Det siger Torben Møger Pedersen, der er direktør for Pension Danmark, hvis medlemmer kommer fra blandt andet byggeri, hotel og restauranter, mens andre er eksempelvis frisører og chauffører.
”Mange af vores medlemmer har arbejdet uændret det seneste år. Og blandt dem, der har været hjemsendt, er der rigtig mange, der har gennemgået efteruddannelse, hvilket kan være med til at fastholde dem på arbejdsmarkedet,” siger han.
Hos Pension Danmark benytter en tredjedel af de nye pensionister sig i øvrigt af muligheden for kun delvist at gå på pension, og vil man se en ændring i tilbagetrækningen i forbindelse med pandemien, kan det måske være i den forstand, at flere får den mulighed af deres arbejdsgivere, siger Torben Møger Pedersen.
I januar beskrev Kristeligt Dagblad, hvordan et nyt forskningsprojekt fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viste, at andelen af 60-64-årige tilknyttet arbejdsmarkedet steg fra 59,5 procent til 65,5 procent fra 2017 til 2019. Ifølge seniorforsker Mona Larsen skyldes tilbagetrækning i dag familie og fritid frem for arbejdspres og dårligt helbred, hvilket kunne give anledning til at tro, at otiummet trak mere efter en periode med mere tid i hjemmet. Det tvivler hun dog på.
”Det er klart, at man lige nu har tid til eftertanke i forhold til sit arbejdsliv. Men umiddelbart vil jeg tro, at vi højst vil se et bump i tendensen til, at danskerne holder fast i deres job længere og længere.”
Jesper Brask Fischer, programchef ved pensionsselskabet PFA, tror, at coronakrisen kan få en forstærkende effekt på tendensen.
”For det første har vi lært en masse nye arbejdsmetoder og fundet ud af, at man godt kan få en organisation til at hænge sammen, selv om medarbejderne får mere fleksibilitet. Og for det andet har mange nok opdaget, hvor sociale de er, og hvor meget de har lyst til fortsat at bidrage gennem deres arbejde.”
Læs også denne artikel i serien om den nye generation af ældre: De har betalt til – og nydt godt af – velfærdssamfundet