Villy Søvndal bliver nummer tre på SF-liste til EU-valg

SF har, mener Villy Søvndal, gode muligheder for at få tre kandidater i Europa-Parlamentet i næste periode.

(ARKIV) Kolding Kommunes borgmesterkandidat Villy Søvndal (F) 11 september 2021.Tidl. partiformand, tidl. udenrigsminister og tidl. folketingsmedlem Villy Søvndal fylder 70 år mandag den 4. april 2022. . (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Kolding Kommunes borgmesterkandidat Villy Søvndal (F) 11 september 2021.Tidl. partiformand, tidl. udenrigsminister og tidl. folketingsmedlem Villy Søvndal fylder 70 år mandag den 4. april 2022. . (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal bliver nummer tre på SF's liste til europaparlamentsvalget i 2024.

Resultatet af en urafstemning blandt partiets medlemmer er tirsdag indløbet, og de fire kandidater er fundet med Kira Marie Peter-Hansen i spidsen.

- Jeg har sagt hele tiden, at jeg ikke stiller op som spidskandidat - af to grunde.

- Dels vil jeg ikke forringe mulighederne for en ung, dygtig politiker som Kira. Og for det andet har jeg hele tiden sagt, at det ikke er afgørende at stå i spidsen. Det afgørende er at være med på holdet, siger Villy Søvndal.

Kira Marie Peter-Hansen, som i dag er medlem af EU-Parlamentet, blev tidligere på sommeren meldt ud som spidskandidat. Der var ingen modkandidater.

Efter hende på listen følger Rasmus Nordqvist, Villy Søvndal og Rikke Lauritzen som nummer fire.

SF har siden valget stået stærkt i meningsmålinger, og Villy Søvndal mener, at partiet kan få så stærkt et valg, at tre kan blive valgt. Ved EU-valget i 2019 fik SF to pladser.

Den tidligere udenrigsminister knytter også et håb til, at valgets temaer bliver klima og krigens konsekvenser, da det er spørgsmål, som kræver internationale løsninger.

- Jeg tror, at mulighederne er gode (for at blive valgt, red.). Dels fordi SF står med en rigtig god mulighed for at få valgt tre. Vi fik to sidste gang, og jeg tror, at vi står stærkere på landsplan, betydeligt stærkere, end for fire år siden. Det er et godt hold og et godt valgforbund, siger Søvndal.

SF er i EU-valgforbund med Socialdemokratiet og Alternativet. Det meddelte de tre partiers ledere på et kort pressemøde i maj.

Ved det seneste EU-valg i 2019 blev Karsten Hønge, som i dag har en række ordførerskaber i SF og er medlem af Folketingets Præsidium, valgt til EU-Parlamentet.

Han trak sig dog, da han hellere ville i Folketinget. Det fik han kritik for. Hans plads gik til Kira Marie Peter-Hansen.

/ritzau/