Vinteren kommer. Og det gør vinterdepressionen også

Snart er det både mørkt, når man står op, og mørkt, når man kører hjem fra arbejde. For op mod ti procent af danskerne betyder det, at de får en vinterdepression.

Professor i klinisk neurobiologi og overlæge Gitte Moos Knudsen mener ikke, at vi er mere udsatte for en vinterdepression i år, hvor energipriser stiger, og lyset i højere grad slukkes. 
Professor i klinisk neurobiologi og overlæge Gitte Moos Knudsen mener ikke, at vi er mere udsatte for en vinterdepression i år, hvor energipriser stiger, og lyset i højere grad slukkes. . Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Hvert efterår bliver dagene mørkere og koldere. Men i år bliver dagene endnu mørkere og koldere end normalt. De stigende el- og varmepriser har fået os til at slukke for lyset, og flere virksomheder og privatpersoner har også meldt ud, at de ikke vil pynte med julebelysning. Professor i klinisk neurobiologi og overlæge Gitte Moos Knudsen mener dog ikke, at vi er mere udsatte for en vinterdepression i år. 

Gitte Moos Knudsen, overlæge og professor i klinisk neurobiologi, hvad kendetegner en vinterdepression?

En vinterdepression opfylder de diagnostiske kriterier for en depression. Den viser sig blandt andet ved, at man har et dårligt humør og finder manglende glæde ved at gøre ting, som man normalt finder glæde ved. Det er ligesom ved alle andre depressionsformer. Men depressionsformerne viser sig også på mange forskellige måder. Særligt ved en vinterdepression er, at man har brug for at sove mere, og at man har brug for en mere kulhydratrig kost. Folk tager ofte på i vægt og sover mere i de perioder, hvor de har deres vinterdepression.

Hvorfor får nogle en vinterdepression?

Vi har undersøgt med scanningsmetoder for nogle år tilbage, hvad vinterdepression skyldes. Vi så på serotonintransportøren. Det er det molekyle i hjernen, man blokerer, når man bruger den hyppigst anvendt antidepressive medicin. Serotonintransportøren har den opgave, at den skal tage serotoninen op igen efter at nervecellen har sendt det ud. Overraskende nok så vi faktisk, at hos mennesker, der ikke får vinterdepressioner, nedregulerer deres hjerne serotonintransportøren af sig selv om vinteren. Vi forventede jo at se en forandring hos de syge, men i virkeligheden så vi en forandring hos de raske. Så dem der får vinterdepression mangler evnen til at nedregulere deres serotonintransportør tilstrækkeligt.

Hvordan kan man vide, om man har en vinterdepression?

Det kommer meget an på, hvor alvorlig den er. En del mennesker har winter blues, som ikke rigtigt kan kategoriseres som en depression, men hvor de også generelt er i lidt dårligere humør, lidt mere trætte og tager lidt mere på i vægt. Jeg vil sige, at hvis det bliver så slemt, at man har svært ved at passe sit job eller sit studie, så er det et tegn på, at man er meget hårdt ramt af vinterdepression, og at det er et problem. Så skal man gå til sin egen læge.

Gitte Moos Knudsen
Gitte Moos Knudsen Foto: Ridshospitalet

Hvad skal man gøre, hvis man har en vinterdepression?

Det man kan sørge for at gøre, er at komme udenfor, mens der er dagslys eller sidde tæt på vinduet, mens man er på arbejde. Det er også en god idé at motionere. Især udenfor i dagstimerne. Hvis man tager det skridtet videre og har noget, der er en reel depression, kan man få lysbehandling. Man kan købe nogle lamper, som man kan sidde under og få lidt lys. Men der er også mange, der ved, at når det bliver forår, går det over igen, og derfor vil de ikke begynde på medicinsk behandling. Men det er jo der, man kan nå hen. Hvis det bliver alvorligt nok, kan man få antidepressiv medicin.

For tiden skal vi jo spare på strømmen og slukke lyset. Vi kommer heller ikke til at opleve meget julebelysning i år. Er vi særligt udsatte overfor vinterdepression i år?

Nej, det tror jeg ikke. Man vil stadigvæk have brug for at have tilstrækkeligt lys på sin arbejdsplads, men man kan jo slukke ude i gangen. Og julebelysningen er jo hyggelig, men det er jo ikke der, man får sit store lysinput fra, så jeg tror, det går. 

Har du selv haft en vinterdepression?

Nej, det har jeg faktisk ikke.