Virksomheder fyrer fædre på barselsorlov

En række fagforeninger oplever, at stadig flere mænd bliver afskediget eller chikaneret, fordi de vil holde barselsorlov

Når fædre beder chefen om lov til at holde den barselsorlov, de lovmæssigt har krav på, kan de risikere, at svaret kommer i form af en fyreseddel.

Mens antallet af sager med kvinder, der bliver afskediget på grund af graviditet, er stagneret, oplever et stigende antal fædre at blive fyret eller chikaneret, fordi de vil holde orlov. Det oplyser en række fagforeninger til Kristeligt Dagblad.

Alene i 2004 havde de handels- og kontoransattes forbund HK fire sager, hvor mænd blev fyret i forbindelse med barselsorlov, og blot inden for de seneste 14 dage har forbundet modtaget fire klager fra mænd, der har følt sig generet af arbejdsgiveren.

– Det er dybt foruroligende, at mænd, der benytter sig af en lovsikret ret, risikerer at miste deres job. Det kan vi ikke acceptere, og derfor kører vi disse sager så langt, som vi kan, siger HK's formand, John Dahl.

Indtil 2003 var sådanne sager en sjældenhed. Men ifølge John Dahl kommer de mange sager netop nu, fordi der er øget fokus på mænds ret til orlov.

– Når flere mænd holder orlov, genererer det også flere sager, siger han.

Marianne Bruun er konsulent i Sekretariatet for Ligestilling og Familiepolitik hos fagforbundet 3F, der organiserer 370.000 medlemmer. Hun bekræfter, at der er sket et skred i udviklingen af denne type chikane inden for de seneste år.

– Vi har endnu ikke kørt sager, men vi ved, at der er mænd, som bliver truet eller chikaneret, fordi de ønsker orlov, siger hun.

Også blandt Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet NNF's 40.000 medlemmer er man begyndt at lægge mærke til, at mænd kan få problemer i forbindelse med barselsorlov. Inden for det seneste år har NNF registreret to-tre sager.

Kenneth Reinicke er lektor i mandeforskning ved Center for Ligestillingsforskning på Roskilde Universitetscenter. Han vurderer, at sagerne er meget alvorlige på trods af det relativt beskedne antal.

– Det er vigtigt, at der bliver sat ind. Selv få tilfælde kan skade den positive debat om emnet, og sagerne kan påvirke andre mænds overvejelser om, hvorvidt de skal holde orlov, siger han.

Kenneth Reinicke understreger, at det er misforstået, når arbejdsgivere reagerer negativt over for de mænd, der ønsker at gå på barselsorlov.

– Vi er i øjeblikket ved at afslutte et EU-projekt, hvor vi har interviewet arbejdsgivere om mænd, der har været på barsel. De siger, at medarbejderen bliver mere effektiv og bedre til at vidensdele. Mændene bliver også mere helstøbte og i stand til at håndtere andre situationer ud over at være rationelt tænkende, siger Kenneth Reinicke.

lee@kristeligt-dagblad.dk

Orlovsregler

Et forældrepar kan til sammen holde 52 ugers orlov med dagpenge.

Faderen har ret til to ugers barselsorlov med dagpenge inden for de første 14 uger efter fødslen.

Moderen har ret til fire ugers orlov med dagpenge før fødslen og 14 uger umiddelbart efter fødslen. Derefter kan far og mor fordele de følgende 32 uger.

Kilde: Ministeriet for ligestilling